Nationaal Eenzaamheid Congres 2018

Week tegen Eenzaamheid geopend door Koningin Máxima

Met een slag op de gong opende Koningin Máxima donderdag 27 september tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres de Week tegen Eenzaamheid. Op het congres troffen ruim 450 mensen die als professional, beleidsmaker of vrijwilliger betrokken zijn bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid elkaar.

Zij luisterden met de Koningin naar de Nationale Eenzaamheid Lezing door prof. dr. Anja Machielse over de mogelijkheden en grenzen van vrijwillige inzet bij eenzaamheid. In de ochtend was er een korte theatervoortelling van Kees van Loenen, ‘Vechten tegen eenzaamheid’. Dagvoorzitter Mari Carmen Oudendijk interviewde op het podium vrijwilligers van het jubilerende Humanitas Tandem en directeur van het Oranje Fonds Peter Douwes over de steun van het Oranje Fonds. Elkaar ontmoeten is zo belangrijk, ook tussen jong en oud, zei hij. Na de lunchpauze waren er verdiepingssessies. Een videoboodschap van FC-Twentespeler Wout Brama werd vergezeld van 50 vrijkaarten voor vrijwilligers. (Lees hier het programma terug)

Start Week tegen Eenzaamheid

Het Nationaal Eenzaamheid Congres was traditiegetrouw de start van de Week tegen Eenzaamheid. Het congres werd georganiseerd door Coalitie Erbij en Humanitas, in het kader van het 20-jarig bestaan van hun maatjesproject Tandem, in samenwerking met het Oranje Fonds. Het centrale thema was Vrijwillige inzet tegen eenzaamheid. Locatie was voetbalstadion De Grolsch Veste in Enschede.

Vrijwillige inzet

Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van eenzame mensen, vertelde Anja Machielse in haar lezing: we moeten ervoor zorgen dat zij dat kunnen blijven doen terwijl er steeds meer complexe situaties voorkomen. Machielse deed onderzoek onder vrijwilligers voor mensen die eenzaam zijn. Ze kwam erachter dat de betrokkenheid van vrijwilligers enorm waardevol is, maar dat zij tegelijk niet helemaal moeten opgaan in de situatie van de mensen die zij ondersteunen. Om die grenzen te bewaken is een professional nodig. (Lees hier de lezing terug)

Iedereen kan een bijdrage leveren

Het Nationaal Eenzaamheid Congres liet zien dat er al enorm veel mensen op allerlei manieren met het voorkomen en verminderen van eenzaamheid bezig zijn. Eenzaamheid is een zaak van ons allemaal en iedereen kan een bijdrage leveren.

Veel aandacht

Het Nationaal Eenzaamheid Congres was een drukbezocht congres dat, mede door aanwezigheid van de Koningin, veel aandacht heeft gegenereerd voor het belang om aan eenzaamheid iets te doen. Voor jezelf of een ander. We hopen dat het bijdraagt aan succesvolle en goedbezochte activiteiten, die gedurende de Week tegen Eenzaamheid door het hele land plaatsvinden.

Fotoverslag

Binnenkomst

Kees van Loenen in zijn 'Vechten tegen eenzaamheid'.

De mooie congreszaal.

Dagvoorzitter Mari Carmen Oudendijk in gesprek met drie vrijwilligers van Humanitas.

Peter Douwes, directeur van Oranje Fonds, over de waarde die het fonds hecht aan vrijwillige inzet. Een klein gebaar kan een groot verschil maken.

Ondertussen buiten.

Gastheer Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, en gastvrouw Jacqueline Kremer, projectleider Humanitas Tandem, heten Koningin Máxima welkom.

Nationale Eenzaamheid Lezing door prof. dr. Anja Machielse.

"Naarmate vrijwilligerswerk ingewikkelder of meer specialistisch is, is meer overleg en onderlinge afstemming met de beroepskracht noodzakelijk."

De opening van de Week tegen Eenzaamheid.

Koningin Máxima luistert naar vrijwilliger Daphne Kremer. Ook aan tafel gastvrouw Jacqueline Kremer, Cyril Hummel, teamcoördinator Tandem in Enschede, en Yvonne Penig, vrijwilliger voor ouderen in Amsterdam Zuidoost.

Een van de verdiepingssessies na de lunch. Deze gaat over eenzaamheid bij jongeren. (Deze sessies waren er)

Sessie over nieuwe initiatieven tegen eenzaamheid.

Samen aan de slag.

De verdiepingssessie over het bespreekbaar maken van eenzaamheid, in de kleedkamer.

Na een videoboodschap van FC Twente-speler Wout Brama nodigt de club vrijwilligers van Humanitas uit voor een wedstrijd. 

Een extra applaus voor Jacqueline Kremer naar aanleiding van 20 jaar Humanitas Tandem!

Mari Carmen Oudendijk en Arie Ouwerkerk sluiten het congres af met een dankwoord aan alle deelnemers.

Netwerkborrel.

Week tegen Eenzaamheid

Ga naar het activiteiten-overzicht om te zien wat er in de Week tegen Eenzaamheid zoal te doen is - met overzichten van meer dan vijftig gemeenten en een greep uit de activiteiten per dag.

Mis je iets in het verslag? Zie je een foutje? Mail ons op week@coalitieerbij.nl