Nationaal Eenzaamheid Congres 2016

 

 

 

Voorkomen en verminderen van eenzaamheid - gemeenten aan zet

  • Donderdag 22 september 2016 van 13.00-17.00 uur
  • Burgerzaal van het stadhuis Rotterdam

De lokale aanpak van het complexe probleem “eenzaamheid” is een kwestie van goede en brede lokale samenwerking. Steeds meer gemeenten zijn zelf ook actief in dat lokale samenspel rondom eenzaamheid. Dat doen ze bijvoorbeeld door burgers, vrijwilligers, welzijn- en zorgorganisaties en andere partners te stimuleren, te ondersteunen en te verbinden rond dit thema. Want niet alleen is er meer kennis over de gevolgen van eenzaamheid, ook hebben gemeenten met de decentraliseringen een grote verantwoordelijkheid in het sociaal domein gekregen. Ze hebben er alle belang bij om de risico’s op eenzaamheid te verminderen en er snel bij te zijn. De toenemende vergrijzing en het groeiend beroep op zelfredzaamheid maken het voorkomen en verminderen van eenzaamheid urgenter dan ooit tevoren. 

Kom daarom naar het Nationaal Eenzaamheid Congres 2016!

De lokale aanpak van eenzaamheid staat centraal. Je maakt kennis met nieuwe inzichten en beste praktijkvoorbeelden, ontmoet anderen die met het thema eenzaamheid bezig zijn en je bepaalt samen met andere deelnemers de winnaar van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2016.

Programma

13.00 uur: Ontvangst met koffie en thee  

13.30 uur: Opening door Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij

13.45 uur: Nationale Eenzaamheid Lezing 2016 "Nooit te oud om erbij te horen" door Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg gemeente Rotterdam

14.30 uur: Nationale Eenzaamheid Prijs 2016 presentatie door de genomineerden

  • Beauty voor de Senior
  • Join us in Veghel 
  • OOPOEH

15.00 uur: Stemronde en Pauze met koffie en thee met Rotterdamse Maasstroompjes

15.15 uur: De lokale aanpak van eenzaamheid: hoe doen we dat? door Maarten de Gouw, projectleider Coalitie Erbij 
Presentatie over de lokale aanpak van eenzaamheid, met tips en aanbevelingen uit het basisboek (in wording) voor de lokale aanpak van eenzaamheid. Dit boek verschijnt later dit jaar. 

Vervolgens wordt ingezoemd op een aantal lokale praktijken, met gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen:

  • Meike Heessels van de HAN over de lokale samenwerking van wijkbewoners en wijkprofessionals, in de regio Nijmegen;
  • Ineke Weverling van het Transmuraal Netwerk Midden-Holland  over de drie actieve platforms eenzaamheid, in nauwe samenwerking met de gemeente, zorg, sociaal teams en vrijwilligersorganisaties in de gemeente Gouda;
  • Willie Oldengarm van Timpaan Welzijn over signalering en het gebruik van de signaleringskaart in de gemeente Opsterland;
  • Jacqueline Kremer van Humanitas over het betrekken van het bedrijfsleven bij het maatschappelijke vraagstuk van eenzaamheid in de gemeente Winterswijk.

16.00 uur: Uitreiking Nationale Eenzaamheid Prijs 2016

16.15 uur: Slotwoord en start netwerkborrel

17.30 uur: Einde

Dagvoorzitter Jacobine Geel

Het programma wordt geleid door KRO-NCRV-presentatrice Jacobine Geel.

Doelgroep en doelstelling

Het congres is bedoeld voor wethouders, gemeenteraadsleden, Wmo-adviesraden en -ambtenaren en sociale wijkteams. Daarnaast is het congres voor bestuur, management, staf, professionals en coördinerende vrijwilligers van maatschappelijke organisaties die samen met gemeenten actief bezig (willen) zijn met de bestrijding en preventie van eenzaamheid. Het doel is alle aanwezigen te stimuleren en ondersteunen bij hun eigen rol en inzet om eenzaamheid te voorkomen of verminderen.

Aanmelden niet meer mogelijk

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De maximale zaalcapaciteit is bereikt. Blijf op de hoogte van het congres, de Week tegen Eenzaamheid en het werk van Coalitie Erbij via de nieuwsbrief van Coalitie Erbij: meld je hier aan voor de nieuwsbrief. Na het congres verschijnt een verslag op deze website. 

Organisatie

Het Nationaal Eenzaamheid Congres 2016 is een initiatief van Coalitie Erbij in samenwerking met Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van VWS. De gemeente Rotterdam stelt faciliteiten van het stadhuis ter beschikking.

Locatie en bereikbaarheid

Het congres heeft plaats in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Het stadhuis heeft een eigen metrohalte, ligt op loopafstand van het Centraal Station en in de buurt van het stadhuis bevinden zich verschillende parkeergarages. Via deze link plant u uw route. 

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat van Coalitie Erbij, via week@coalitieerbij.nl of 030-2307199.

Teruglezen