De kunst van verbinding (3)

Vincent Everts is trendwatcher. Ontwikkelingen in communicatietechnologie gaan razendsnel. Over niet al te lange tijd kunnen we op ieder moment op verschillende wijze met elkaar communiceren en elkaar ontmoeten.  

Everts vraagt de deelnemers hun smartphones tevoorschijn te halen en in te loggen op een url die op het scherm verschijnt. Zo kan gereageerd worden op zijn stellingen en peilt hij de stemming in de zaal.  

Over de vraag of technologie eenzaamheid kan verminderen, zijn de meningen sterk verdeeld. 30 procent van de zaal denkt dat robots over vijf jaar zinvol contact kunnen bieden. Of je uit eigen ervaring weet wat eenzaamheid betekent? 10 procent.

Everts schetst de congresdeelnemers een venster op de toekomst. Hij laat zien hoe ver we eigenlijk al zijn met technologische hoogstandjes die de afstand tussen mensen kleiner maken. Mensen met beperkingen in communicatie en mobiliteit kunnen steeds beter ondersteund worden met technische oplossingen. Hij is enthousiast over de mogelijkheden die social media bieden. En ja, computers worden steeds intelligenter. Ze verstaan je over vijf jaar beter dan mensen kunnen. Over een paar jaar merk je niet meer of een gesprek beantwoord wordt door een mens of computer, voorspelt Everts. Kun je een computer of robot inzetten bij een dementerende oudere die gehoord wil worden? Grimbergen denkt bij dat beeld aan een opblaaspop. Maar moet je voor een ander bepalen dat een oplossing wel of niet mag?

Na de eerste vier gasten is het de beurt aan drie concrete projecten die hun wortels hebben in sport, cultuur en de inzet van dieren en daarmee de verbinding leggen met het verminderen van eenzaamheid. Als eerste presenteert Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds, Oldstars. Een project in samenwerking met de Eredivisie en de Vriendenloterij. Bij Oldstars kunnen senioren op een verantwoorde manier aan hun conditie werken door walking football en oefeningen en tegelijk mensen ontmoeten met dezelfde passie voor voetbal.

Liesbeth Osse is initiatiefnemer van Gouden Dans. In vier maanden tijd hebben groepen in Amsterdam en in Meppel onder leiding van professionele choreografen een theatrale dansvoorstelling gemaakt en ingestudeerd, die uitloopt in een danssalon samen met het publiek in het theater. Nieuwe sociale contacten zijn ontstaan, plezier en verlangen staan weer op de kaart. Er wordt weer vooruit gekeken. De meeste deelnemers hebben zich na het project aangesloten bij andere dansinitiatieven voor ouderen. Bij een nieuwe groep in Amsterdam is het eerst nog versluierde doel nu vanaf het begin expliciet: een sociaal netwerk overhouden.

In de laatste presentatie komen er twee honden het podium op, geleid door Stichting Zorgdier-oprichter Jan van Summeren en projectcoördinator Maike de Bont. Zorgdier zet gekwalificeerde vrijwilligers met hun huisdier in bij zorg- en welzijnsinstellingen.  

Van Summeren legt uit dat ouderen die thuis altijd een huisdier hadden, deze erg missen wanneer zij in een zorginstelling terechtkomen. Of wanneer zij geen huisdier meer nemen omdat zij er niet meer voor kunnen zorgen. Een bezoek van Zorgdier doet dan erg goed. Mensen leven op bij het contact met de hond. Ze gaan hem bijvoorbeeld samen uitlaten. Het contact blijkt ook positieve cognitieve effecten te hebben en sociaal gedrag te stimuleren.  

Na de laatste presentatie wordt een korte video getoond van eerder op de dag, toen vertegenwoordigers van KPN Mooiste Contact Fonds en Coalitie Erbij in het kader van de Week tegen Eenzaamheid met een gongslag de beursdag van Euronext in gang brachten. Toevallig, merkt Cees Grimbergen op, ligt er ook hier een gong. Hij nodigt alle kernleden van Coalitie Erbij uit het podium op te komen.  

Voor de tweede keer neemt Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, een klopper in de hand om met een gongslag de Week tegen Eenzaamheid officieel te openen. Wat meteen ook het startsein is voor een gezellige netwerkborrel. Alle deelnemers hartelijk bedankt!

Foto's: Theo Scholten

<- Pagina terug