Dossiers De vele gezichten van eenzaamheid

Het stereotype beeld dat eenzaamheid vooral voorkomt bij ouderen, klopt niet. Eenzaamheid kent vele gezichten. Dat laten deze verhalen zien. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. 

Hieronder vindt u de reeds beschikbare dossiers met verhalen van mensen die worstelen met eenzaamheid. Aangevuld met achtergrondinformatie door eenzaamheiddeskundige prof. Jenny Gierveld en feiten & cijfers. 

Zowel de ervaringsdeskundigen met eenzaamheid als prof. Jenny Gierveld zijn beschikbaar voor media.

Eenzaamheid en een chronische ziekte

Janine (44) uit het Limburgse Horst heeft sinds haar vijftiende een chronische maag- darmziekte, de ziekte van Crohn. Het duurde lang voor ze de gevolgen accepteerde. Ze sloot mensen buiten die van haar houden. Na lang worstelen en door een ontzettend diep dal te zijn gegaan, gaat het nu beter en doet zij haar verhaal. “Aan de buitenkant is aan mij niet te zien dat ik chronisch ziek ben. Ik zie er volgens mijn omgeving goed en gezond uit. Dit zorgt vaak voor veel onbegrip, vooroordelen en ongevraagde goedbedoelde adviezen waardoor ik me terugtrek en me eenzaam voel.”

Janines verhaal leest u in dit dossier (pdf)

 

 

Eenzaamheid en een beperking

Yvonne Lammertink (32) heeft een progressieve spierziekte en is rolstoelgebonden. Ze is fysiek gezien volledig afhankelijk van de zorg van anderen. “Mijn beperking heeft invloed op mijn gevoelens van eenzaamheid. Zo maakt mijn beperking het moeilijk om naar andere mensen of uitgaansgelegenheden toe te gaan omdat vervoer een probleem is. Doordat ik snel vermoeid ben lukt het me ook beperkt om mee te doen, daar waar ik wel kan komen. Als gevolg hiervan merk ik dat het lastig is om sociale contacten op te bouwen en te onderhouden.”

Yvonnes verhaal leest u in dit dossier (pdf)

 

 

Eenzaamheid en autisme

Peter Kramer (35) heeft het syndroom van Asperger, een autisme spectrum stoornis. Door zijn aandoening lukt het hem niet om een vriendenkring op te bouwen en voelt hij zich erg eenzaam – iets waaraan hij hard probeert iets te doen. “Gevoelens van eenzaamheid steken vrijwel dagelijks de kop op. Ik voel me dan onrustig, soms wat wanhopig, verdrietig en rot. Dat maakt de impact van eenzaamheid op mijn leven enorm.”

Peters verhaal leest u in dit dossier (pdf)

 

 

 

 

 

Eenzaamheid en pesten

Op school werd Francisca van den Berge (22) gepest. Pesten komt voor onder alle leeftijden. Het kan gebeuren op school, op het werk of in de zorginstelling. Er worden nare, vervelende dingen over je gezegd, je wordt expres buitengesloten, je komt alleen te staan zonder vrienden. Mensen die gepest worden, lopen een groot risico sociaal geïsoleerd en eenzaam te raken. “Dat eenzame gevoel dat ik kreeg van het pesten wens ik niemand toe. Door de eenzaamheid voelde ik me dagelijks heel depressief, leeg en waardeloos.”

Francisca’s verhaal leest u in dit dossier (pdf)

 

 

 

Eenzaamheid en mantelzorg

Micky (54) is al 26 jaar mantelzorger voor zowel haar kinderen als haar echtgenoot. Haar eenzaamheid is een direct gevolg van de mantelzorgtaken die ze uitvoert. De tijd die de zorg in beslag neemt, kan ze niet zelf invullen en daardoor kan ze amper sociale contacten onderhouden. Ook voelt ze zich eenzaam omdat ze de problemen en zorgen die te maken hebben met de zorg voor een ander niet kan delen. Een herkenbaar verhaal voor iedereen die intensief voor een familielid zorgt, en dat zijn er veel in Nederland. 

Micky's verhaal leest u in dit dossier (pdf)

 

 

Over Coalitie Erbij

Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte, Sensoor en Sociaal Werk Nederland. Daarnaast zijn ruim 30 organisaties aangesloten als lid. Coalitie Erbij organiseert jaarlijks de Week tegen Eenzaamheid met honderden organisaties en vrijwilligers.

Lees meer over Coalitie Erbij

Contact

Je kunt contact opnemen met Marc van Dijck, Coalitie Erbij, m.vandijck@coalitieerbij.nl of 06 - 44207925.