Tips & tricks voor je eettafel

Publiciteit

Zeker als je een eettafel organiseert met veel mensen, kan het interessant zijn om publiciteit te zoeken. Als je dit ruim van te voren doet, dan kun je dit gebruiken om samenwerkingspartners te vinden of om gasten uit te nodigen. Maar het is natuurlijk ook leuk om de (lokale) krant uit te nodigen bij je eettafel. Dit kan zowel je eettafel, als je samenwerkingspartners publiciteit opleveren, wat het extra interessant maakt om met jou samen te werken.

Samenwerking

Voor het organiseren van jouw eettafel, zijn allerlei soorten samenwerking mogelijk. Bijvoorbeeld voor wat je nog zoekt. Hieronder een aantal voorbeelden waarvoor je een samenwerkingspartner kunt benaderen:

Sponsoring

Zoek samenwerking met bedrijven. Het sponsorbedrijf investeert in je project, bijvoorbeeld in je eettafel, in de vorm van een financiële bijdrage, een product (locatie, maaltijd, tafelkleden of servetten), een dienst of mankracht (professionals of vrijwilligers die kunnen helpen bij koken, serveren, vervoer van gasten). Hierbij krijgt het sponsorbedrijf natuurlijk een tegenprestatie terug. Meestal is dit naamsbekendheid, een positief imago, trotse en tevreden medewerkers, promotie voor hun product en ga zo maar door.

Financiën

Een eettafel organiseren kost geld. Je kunt er voor kiezen alles zelf te betalen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Hieronder vind je een aantal tips om je eettafel te bekostigen.

  • Je kunt je gasten om een (kleine)  financiële vergoeding vragen.
  • Je kunt je gasten vragen om zelf allemaal iets mee te nemen.
  • Je kunt contact opnemen met serviceclubs bij je in de buurt zoals De Lyons of Rotary.
  • Je gaat op zoek naar sponsors

Zorg goed voor je gasten

Voor sommige mensen kan het best eng zijn om (alleen) in een groep te komen, waar je niemand of weinig mensen kent. Het doel van de Week tegen Eenzaamheid is om mensen te laten merken dat ze erbij horen! Daarom is het erg belangrijk dat je goed voor je gasten zorgt. Hieronder enkele tips:

Aankleding tafel

Om je eettafel aan te kleden heeft Coalitie Erbij een pakket samengesteld met informatiematerialen. Via het bestelformulier op de website kun je het pakket bestellen. In verband met de verzending van de materialen is het nodig dat je bestelling minimaal een week voordat je eettafel plaatsvindt bij ons binnen is.  

Recepten

Als je ervoor kiest om zelf (of samen met anderen) te koken en je bent geen chefkok, vind je hier een aantal websites waar je tips en recepten voor het koken voor grote groepen kunt vinden:

Het eten…

Wat ga je je gasten aan je eettafel serveren? Organiseer je een ontbijt, lunch of diner? Of kook je misschien samen? Koken voor 6 of 12 personen is misschien nog niet zo’n punt, maar koken voor grote groepen is een hele uitdaging. Onder het kopje recepten vind je verschillende websites waar recepten en tips voor het koken voor grote groepen op staan. Je kunt kiezen om vanuit een thema te koken bijvoorbeeld wereldgerechten, Italiaans, biologisch, vegetarisch of extra (on)gezond.

Uitnodigen

Als je weet waar en wanneer je een eettafel gaat neerzetten, is het zaak je gasten op tijd uit te nodigen, zodat zij de datum kunnen reserveren. Mensen persoonlijk uitnodigen werkt het best. Het kan best zijn dat sommige mensen het eng vinden om alleen naar een eettafel te gaan. Door hen persoonlijk uit te nodigen, verlaag je deze drempel.
Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van e-mail, social media, lokale kranten of de nieuwsbrief van je vereniging.

Locatie

Je bepaalt zelf wáár je de eettafel wilt organiseren; het kan bij je thuis, op het werk, in de straat, bij de sportvereniging etc. Kijk eventueel of je voor een locatie een samenwerkingspartner kunt vinden. Belangrijk is natuurlijk dat je voldoende plek hebt voor iedereen die je verwacht en dat het een aangename ruimte is.