Politiek eensgezind in strijd tegen eenzaamheid

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker, Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en 31 Tweede Kamerleden deden mee aan de Week tegen Eenzaamheid door een ansichtkaart te sturen.

Coalitie Erbij stond op 30 september van 9.30 uur tot 16.00 uur met kaarten, postzegels en een brievenbus op het Binnenhof.

Aandacht met een kaartje

Te midden van de spanning rond de presentatie van het regeerakkoord maakten politici zich samen sterk tegen eenzaamheid. Uit de geledingen van nagenoeg alle politieke partijen postten 33 politici vandaag een kaartje in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. De parlementariërs en andere politici stuurden ansichtkaarten naar iemand die volgens hen aandacht behoeft. 

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet over eenzaamheid in verpleeghuizen: “Mensen gaan eerder dood door eenzaamheid dan van de vuile ramen.”

Huidige wijkenbeleid belangrijk tegen eenzaamheid

Zo lieten ondermeer Gerda Verburg (CDA), Ronald Plasterk en Frans Timmermans (PvdA), Roland van Vliet (PVV), Boris van der Ham en Pia Dijkstra (D66), Esmé Wiegman (CU), Jasper van Dijk (SP) en Jolande Sap (GL) zien dat een klein gebaar een groot verschil kan maken. Plasterk: “In de jaren ’80 was er afbraak van het opbouwwerk in buurten. Daar moeten we nu ook als politiek voor oppassen. Het huidige wijkenbeleid is belangrijk in de strijd tegen eenzaamheid.” VVD-er Klaas Dijkhoff: “We moeten oppassen dat we door te hard werken de mensen die belangrijk zijn voor ons niet vergeten. Vaak verdringen urgente zaken de belangrijke zaken.”

Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet postte donderdagmiddag ook een kaartje. Ze nodigt met deze kaart haar demente moeder uit die in een verpleeghuis woont. “Ik zou haar vaker willen opzoeken dan dat ik nu door alle drukte doe. Met deze kaart nodig ik haar uit samen een duetje te zingen. Daar houdt ze erg van.” Verbeet ziet veel eenzaamheid in verpleeghuizen en vindt dat het een taak is van de familie en van vrijwilligers om daar iets aan te doen. “Mensen gaan eerder dood door eenzaamheid dan van de vuile ramen.”

Verantwoordelijkheid als mens

Ook CDA-partijvoorzitter Henk Bleker stond in deze politiek roerige tijd even stil bij de eenzaamheidsproblematiek. “Door deze actie word ik er weer aan herinnerd dat we als mens een verantwoordelijkheid hebben iets te doen tegen dit maatschappelijke probleem. Ik ga het contact intensiveren met een eenzame uit mijn naaste omgeving.”

Eén op de drie  Nederlanders voelt zich eenzaam. Eén op de tien Nederlanders voelt zich zelfs sterk eenzaam. Eenzaamheid is een groot en vaak onzichtbaar maatschappelijk probleem. Coalitie Erbij* organiseerde daarom deze slotactie van de eerste ‘Week tegen Eenzaamheid’ die tot 1 oktober duurt.