Ouderen bestaan niet: Festival of older people

Hoe zou jouw maatschappij eruitzien als ouderen weer van waarde zijn en bijdragen? Als sociale uitsluiting op basis van leeftijd als achterhaald wordt beschouwd? Zou er minder eenzaamheid onder ouderen zijn?

Het Festival & Congres Of Older People is een driedaags congres en festival op 17, 18 en 19 oktober in het ZIMIHC Theater in Utrecht. De organisatoren willen een herijking op gang brengen van de beelden en ideeën over ouder worden. Aanmelden kan hier

  • Ouderen weer mens laten worden onder de mensen en niet in een zone voor ouderen ongezien en buiten het maatschappelijk bestel.
  • De verwondering terugbrengen. Hoe is het om oud te zijn? Ga je anders leven als jongere als je weet dat je 90 wordt in plaats van 70? Wat heeft dat voor gevolg?
  • Anders kijken naar hetzelfde: zijn ouderen wel oud? Zijn ze zielig? Zijn ze een kostenposten? Klopt het beeld dat er steeds maar weer op de media getoond wordt? Kan het ook anders?

Congres

Een congres van 10.00 - 16.00 voor professionals uit diverse sectoren, waarin deelnemers en sprekers reflecteren vanuit eigen ervaring en kennis op de vraag 'Hoe zou een maatschappij eruit zien waarin het onderscheid tussen oud en jong niet bestaat?' en wat betekent voor mij het concept 'ouderen bestaan niet'. Ook ouderen uit Utrecht worden uitgenodigd.

Sprekers zijn onder meer:

  • Drs. Hedy D’ancona, sociaal geograaf
  • Freek de Jonge, caberetier
  • Prof. dr. Anna Machielse, leerstoel ouderen aan humanistiek en wetenschappelijk adviseur Coalitie Erbij
  • Prof dr. Rene Ten Bos, filosoof
  • Drs. Sabya van Elswijk, antropoloog
  • Prof. Dr. Lissete de Groot, leerstoel voeding en ouderen

Bekijk het programma

Kosten bedragen 350 euro voor het bezoek aan het congres en aansluitend festival (voor genodigde ouderen kosteloos).

Festival

Vanaf 16:00 uur is er dagelijks een festival met oudere kunstenaars en performers, zoals Dansgroep Ongoing, Theater Nocturen en The Lofties. Het festival is toegangelijk voor iedereen, de entree is 10 euro per dag.

Bekijk het programma

Organisatie

Organisator van het Festival Of Older People is Stichting The Faketory, dat ten doel heeft om via social art en wetenschappelijk onderzoek producties te maken om sociale uitsluiting te verminderen. Partners zijn onder meer Sociaal Werk Nederland, LKCA, ActiZ, NPO2, het ministerie van VWS, gemeente Utrechte, universiteiten en maatschappelijke organisaties.