OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) wint Nationale Eenzaamheid Prijs 2016

Week tegen Eenzaamheid van start met drukbezocht openingscongres

De Nationale Eenzaamheid Prijs is dit jaar voor het project Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier door Stichting OOPOEH in Amsterdam. Stichting OOPOEH kreeg op het Nationaal Eenzaamheid Congres 55% van de stemmen. Met het congres is de Week tegen Eenzaamheid 2016 afgetrapt.

De Nationale Eenzaamheid Prijs bestaat uit – naast de eer – een kunstwerk en 5.000 euro ten behoeve van het project. Join us werd tweede en Beauty voor de Senior derde. Zij gaan niet met lege handen naar huis maar ontvangen resp. 2.000 en 1.000 euro ten behoeve van het project.

Eerder werden Beauty voor de Senior, Join us en Stichting OOPOEH genomineerd door een deskundige jury uit 145 inzendingen. De Nationale Eenzaamheid Prijs 2016 staat in het teken van de lokale aanpak van eenzaamheid en lokaal actieve projecten konden worden ingediend.

Stichting OOPOEH

OOPOEH staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Dit Amsterdamse initiatief voorkomt en bestrijdt eenzaamheid door ouderen te verbinden aan een huisdier en een baasje in de buurt. Hier is vaak behoefte aan als baasjes moeten werken of een weekendje weg willen. Ouderen zijn op deze manier van betekenis voor een ander en komen via OOPOEH in contact met de gezinnen in de buurt (de baasjes). Ook maken ze makkelijker contact met buurtbewoners en anderen omdat ze een hond uitlaten of nieuwe gespreksstof hebben door hun oppasdier. De stadsdelen Amsterdam Centrum, Oost en Zuid hebben financiële ondersteuning geboden.

De jury roemde bij de nominatie het innovatieve karakter van dit initiatief, het aanspreken van de affectieve vermogens van ouderen en de praktische oplossing die positief uitpakt voor de oudere, het baasje én het huisdier.

Week tegen Eenzaamheid geopend

Met het Nationaal Eenzaamheid Congres werd de Week tegen Eenzaamheid officieel afgetrapt. Centraal op dit congres voor professionals en beleidsmakers van gemeenten en in zorg&welzijn stond de lokale aanpak van eenzaamheid. Met 280 deelnemers zat de Burgerzaal van het Stadhuis Rotterdam vol. Onder begeleiding van presentatrice Jacobine Geel maakten de deelnemers kennis met best practices en hield de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge de Nationale Eenzaamheid Lezing onder de titel ‘Nooit te oud om erbij te horen’. In zijn stad werken maatschappelijke organisaties sinds vorig jaar samen in Coalitie Erbij Rotterdam - met nu meer dan zestig aangesloten organisaties. De gemeente lanceerde in 2014 het actieplan Voor mekaar.

De prijs

De Nationale Eenzaamheid Prijs is een initiatief van Coalitie Erbij, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en wordt dit jaar georganiseerd samen met het ministerie van VWS en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De jury bestond uit Hennie Bogaards-Simonse, wethouder gemeente Noordoostpolder; Marieke Kleiboer, directeur Maatschappelijke Ondersteuning, ministerie van VWS; Mariëtte van Leeuwen, voorzitter VNG Commissie Gezondheid en Welzijn en wethouder gemeente Zoetermeer; Theo van Tilburg, hoogleraar Sociologie en Sociale Gerontologie, VU Amsterdam; en Leo Wijnbelt (juryvoorzitter), voorzitter Coalitie Erbij.