Meer somberheid in januari en februari

Ruim een kwart van de ouderen voelt zich in januari en februari somberder dan de rest van het jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds. Bovendien krijgt in januari en februari 15 procent van de respondenten van het onderzoek minder bezoek van familie en vrienden.

“Meer aandacht van familie zou de somberheid minder maken. Maar niemand heeft daar tijd voor. Of neemt de tijd”, vertelt een van de deelnemers van het Ouderenfonds-panelonderzoek

Eenzaamheid en somberheid samen

Somberheid is ook een belangrijk thema bij de telefonische hulplijn Sensoor, net als eenzaamheid. Op 18 januari, de dag die bekend staat als blue monday, hebben 138 mensen contact opgenomen met Sensoor omdat zij zich somber voelden. Dat is bijna een kwart van alle gesprekken die dag en in 43 procent ervan ging het gesprek over eenzaamheid en somberheid samen.

Daarbij ging het niet alleen om ouderen, ruim driekwart van deze bellers is onder de 60 jaar. Sensoor signaleert een taboe om hierover te praten met iemand in de eigen omgeving.

Eenzaamheid, wat doe jij eraan?

Momenteel loopt de winteractie van Coalitie Erbij ‘Eenzaamheid, wat doe jij eraan?’ Rond de kerst zijn er allerlei acties en is de aandacht voor eenzaamheid enorm. Maar daarna wordt het stil. Aandacht voor eenzaamheid wordt dan veel minder, maar de noodzaak eenzaamheid aan te pakken blijft. Bij een ander of bij jezelf. Doe mee met de actie, kijk hier

Het Nationaal Ouderenfonds en Sensoor zijn beiden kernpartner van Coalitie Erbij.