Maatschappelijke organisaties zetten zich in voor fijne dagen, ook voor wie alleen is

December is een maand vol kerstdiners, concerten en uitstapjes voor mensen die alleen zijn of zich eenzaam voelen. Iets wat zich tijdens de feestdagen extra kan laten voelen. Ook kernleden en leden van Coalitie Erbij zetten zich in.

“Eenzaam ja, vooral deze dagen. Ik heb 4 buurtbewoners uitgenodigd voor de tweede kerstdag. Deze dagen kan je niet alleen zijn, eigelijk iedere dag niet.”

Dit bericht stuurde een bezoeker van onze Facebook-pagina. Hij zorgt er zelf voor dat hij niet de hele kerst alleen thuis is. Zo’n actie is niet voor iedereen weggelegd. Ieders omstandigheden zijn anders. Gelukkig zijn er ook veel uitjes, voor mensen die deelnemer zijn bij een maatschappelijke organisatie of openbaar.

Hier noemen we er een aantal van.

Het Kerstconcert in het Concertgebouw 19 december jl, een samenwerking van Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Ouderenfond en Coalitie Erbij voor bijna 1900 gasten van bij Coalitie Erbij aangesloten organisaties.

Kerstdiners

In aanloop naar en op de feestdagen zijn er veel kerstdiners. Ze worden georganiseerd door het Nationaal OuderenfondsResto VanHarte (met een 'kersthartjesactie'), sociaal werk zoals Stichting Welzijn Beverswijk of afdelingen van het Leger des HeilsHumanitas en de Zonnebloem.

Op een aantal plaatsen zijn de etentjes ook op kerst zelf. Zoals in Den Haag. In het kader van Lichtspoor schuiven 400 buurtgenoten aan, een samenwerking van Resto VanHarte, Albert Heijn en de Haagse Community tegen Eenzaamheid.

Kerstkaartjes

Ook riep het Ouderenfonds scholieren op kerstkaarten te schrijven aan eenzame ouderen.Afgelopen jaar werden maar liefst 120.000 kaartjes uitgedeeld. Vrijwilligers van de Zonnebloem brengen net als scholieren kerstpakketten van de Riki Stichting naar ouderen.

Kerstnachtdienst

Een samenkomst, een kerstconcert, sing-inn, of kerstnachtdienst is te bezoeken bij het Leger des Heils. Of kerstmuziek bij je nu zorgt voor fijne herinneringen, of voor een knoop in je maag? Veel afdelingen hebben speciale activiteiten. De Stadsschouwburg in Amsterdam houdt een alternatieve nachtmis voor mensen die alleen zijn.

Een goed gesprek

Ook tijdens de feestdagen en oud&nieuw is Sensoor open. Vrijwilligers van Sensoor zijn online en zitten aan de telefoon met de kerstdagen en de jaarwisseling om te chatten en te bellen met mensen die zich alleen of eenzaam voelen en hun verhaal kwijt willen. Ook de chat Pratenoververlies.nl van Humanitas is tijdens de feestdagen open.

Bedrijfsleven

Behalve bij maatschappelijke organisaties is ook bij bedrijven commitment te zien. Zo doneert supermarkt Jumbo dit jaar weer tienduizenden driegangendiners aan het Ouderenfonds en de Voedselbanken. RCN Vakantieparken heeft ter ere van haar 65-jarige bestaan 350 eenzame ouderen uitgenodigd voor een midweekje op een van de drie vakantieparken i.s.m. weer het Ouderenfonds en Hetvakantiebureau.nl.

Deel jouw activiteit ook

Zet hem in onze Facebook-post erbij! Klik hier