Lelystad: Kom erbij Festival met kunst en samenzijn

Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid organiseerden Kubus Centrum voor Kunst & Cultuur en Centrum Amateurkunst Flevoland (CAF) het ‘Kom Erbij Festival Flevoland’. Ruim 80 ouderen uit Lelystad genoten vrijdag 28 september van workshops, ontmoetingen, lunch en muzikale optredens.

Naast een gezellig uitje voor eenzame ouderen, was het festival ook een eerste moment om professionals en ouderen te laten ervaren wat kunst en cultuur kan betekenen voor ouderen.

Kom erbij

Motto van de Week tegen Eenzaamheid 2018 is: ‘Kom erbij!’. Want eenzaamheid aanpakken doe je samen. Zo ook tijdens het Kom erbij Festival Flevoland. Wethouder Nelly den Os opende het festival met een persoonlijk herinnering aan actief bezig zijn met de kunsten. Als snel zat de sfeer er goed in: prachtig samenspel tijdens het verhalen verzinnen, enorme dynamiek bij het samen zingen, fraaie gevarieerde bewegingen bij het dansen en een mooie concentratie bij het tekenen. Uit de ingevulde vragenformulieren bleek een hoge waardering voor de dag.

Zorg- en kunstprofessionals

’s Middags was er een interessante werksessie, waarbij zorg- en kunstprofessionals samen nadachten over onder andere de effecten die de kunsten kunnen hebben op de gezondheid van de ouderen. Deze multidisciplinaire aanpak gaf waardevolle inzichten: het aantal kunstprojecten in de zorg en ondersteuning neemt toe, maar kan meer vanuit beleid ondersteund worden. Faciliterend beleid is nodig, evenals duurzame financiering en samenwerking tussen professionals en deelnemers.

De kracht van kunst 

Door middel van kunst kunnen ouderen nieuwe ervaringen en sociale contacten opdoen. Initiatiefnemer en organisator van het festival Myriam Cloosterman: “Kunst biedt ook voor ouderen de mogelijkheid om sociale contacten op te doen en te verbinden. Ook biedt kunst manieren om plezier te maken en emoties te uiten. Door bezig te zijn met kunst boor je andere lagen van jezelf aan. Vaak verbaas je jezelf over wat er dan met je gebeurd.”

Iets nieuws leren

Marianne Peelen (82 jaar) deed eerder al mee aan kunstworkshops van Kubus in één van de Lelystadse buurtkamers: “Het is leuk om op oudere leeftijd iets nieuws te leren. Binnenkort ga ik boetseren, daar verheug ik me erg op. Ik geniet echt van de kunstzinnige activiteiten en ik heb er zelfs een goede vriendin aan overgehouden.”

Bijdrage blijven leveren

Met de opgedane kennis hopen CAF en Kubus een bijdrage te kunnen blijven leveren aan het bouwen van een lokale en provinciale infrastructuur, zodat zoveel mogelijk ouderen kunnen profiteren van de kracht van de kunsten.

Foto-impressie

Bron: Kubus 

Kom erbij met kunst en cultuur

In de Week tegen Eenzaamheid 2018 vonden verspreid over het land 10 speciale Kom erbij Festivals plaats georganiseerd door centra voor de kunsten. De festivals zijn een initiatief van Coalitie Erbij i.s.m. LKCA en Cultuurconnectie en mede mogelijk gemaakt door het VSBFonds. Lees verder