Kunst & Cultuur Kom erbij Festivals zorgen voor verbindingen

Kunst en cultuur als krachtig middel om de spiraal van eenzaamheid te doorbreken. In de Week tegen Eenzaamheid vinden voor het eerst tien speciale Kunst en Cultuur Kom erbij Festivals plaats. Verspreid over het land organiseren tien centra voor de kunsten gevarieerde en aantrekkelijke programma’s om de strijd tegen eenzaamheid te versterken. Drie betrokkenen vertellen hoe.

Verbreding

Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij is blij dat in de cultuursector het thema eenzaamheid leeft en dat zoveel cultuurcentra een actieve bijdrage leveren aan de Week tegen Eenzaamheid. “Soortgelijke ontwikkelingen gaan we nu ook zien in de sport- en natuursector en bij bedrijven. Hierdoor worden de kansen op betekenisvolle sociale relaties groter en dat is de basis voor voorkomen of verminderen van eenzaamheid.”

Kunst raakt

“Kunst mee-maken en beleven, raakt. In de goede zin van het woord”, zegt Finn Minke, specialist cultuurparticipatie bij kenniscentrum LKCA. “Kunst en kunstenaars nodigen ons uit om de wereld van gewoontes en normeringen (eventjes) links te laten liggen en een creatieve vrijplaats te betreden. Een plek waar ruimte is voor verbeelding en verlangen. Een plek die ruimte creëert voor een dieper contact met onszelf en anderen. Het is dan ook geen wonder dat participatieve kunstprojecten steeds vaker worden ingezet in de strijd tegen eenzaamheid. Deze projecten laten onder meer zien dat deelnemers meer sociale contacten, eigenwaarde en het gevoel ergens bij te horen ontwikkelen, en dat de neerwaartse spiraal van eenzaamheid wordt doorbroken.”

Zoektocht

Voor mensen die uit hun isolement treden, is het aangaan van een verbinding vaak een zoektocht naar persoonlijke raakvlakken en dat is best spannend, zegt Jan-Willem Kluën van brancheorganisatie Cultuurconnectie. “Het mooie aan kunst en cultuur is dat mensen het raakvlak kunnen vinden in de creatie van iets nieuws, iets wat er eerder nog niet was en iets wat je samen met de ander tot stand brengt. Ik geloof heel sterk dat het samen creëren – en het beleven van plezier en verwondering daarbij – enorm bijdraagt aan zelfvertrouwen, sociale activering en bovenal geluksbeleving van mensen, jong én oud.”

Samenwerking

De festivals zijn een initiatief van Coalitie Erbij samen met Cultuurconnectie en LKCA. De Kunst en Cultuur Kom erbij Festivals zijn mogelijk gemaakt door het VSBfonds en worden georganiseerd door tien verschillende lokale centra voor de kunsten, die in hun gemeente weer samenwerken met lokale organisaties.