Kom erbij in Zoetermeer!

Het is binnenkort Kom Erbij Festival in Zoetermeer! Een samenwerking van organisaties en gemeente wil met een aantrekkelijk programma van activiteiten mensen de mogelijkheid bieden anderen te ontmoeten en nieuwe activiteiten te leren kennen.

Dit festival is onderdeel van de landelijke Week tegen Eenzaamheid, die van donderdag 21 september tot en met zondag 1 oktober wordt gehouden. Allerlei organisaties hebben deze week inspirerende, educatieve, culturele en ontspannende activiteiten op hun agenda staan, bedoeld voor alle Zoetermeerders die erbij willen zijn en andere Zoetermeerders willen ontmoeten.

Eenzaamheid

Zoetermeer is een van de steden die op kop loopt als het gaat om aandacht rondom het onderwerp Eenzaamheid. Lokale organisaties hebben zich samen met de gemeente verenigd in het Open Platform tegen Eenzaamheid Zoetermeer (OPEZ), waarbij ook individuele burgers betrokken zijn.

"Eenzaamheid is een heel weerbarstig probleem. Op elke leeftijd kan iemand zich eenzaam voelen, en diegene is niet per se alleen. Veel mensen, zoals jongeren, schamen zich voor deze gevoelens. Daarom is het belangrijk om eenzaamheid bespreekbaar te maken", zegt Isabelle Vugs, wethouder Zorg en Welzijn, in de inleiding van het programma-boekje van het Kom Erbij Festival.

Programma

Het programma is voor jong en oud. Op het programma staan bijvoorbeeld een koffieochtend voor ouderen, open burendag, praathuis-middag, Repair Café, troostwandeling, Zilverlijnbus, samen eten en een kinderboekencafé. 

Het programma van het Kom Erbij Festival vind je op de website van de gemeente Zoetermeer (Link niet meer beschikbaar)

Opening: Jongeren 

De startbijeenkomstvan het Kom Erbij Festival 2017 is op 21 september in de Raadzaal van het Stadhuis Zoetermeer. Het hoofdthema van de bijeenkomst is dit jaar “jongeren en eenzaamheid”. Onder jongeren is het eenzaamheidsprobleem mogelijk nog groter dan onder ouderen. Daarom wil organisatoer OPEZ niet alleen op 21 september hier speciale aandacht aan schenken, maar ook daarna. Dit is ook de reden dat Buurtwerk, de organisatie die het jongerenwerk in Zoetermeer uitvoert, nu ook één van de kernpartners van OPEZ is. Dit betekent niet dat de aandacht voor ouderen hierdoor minder wordt, integendeel. Zo zal er op 21 september aandacht zijn voor de Zilverlijnbus, die op dat moment op de Markt staat en waar gebeld gaat worden met ouderen die een gesprekje goed kunnen gebruiken.

OPEZ is onder meer: Stichting Piëzo, Palet Welzijn, Stichting MOOI, Buurtwerk en de gemeente Zoetermeer.

Week tegen Eenzaamheid

In aanloop naar de Week tegen Eenzaamheid laten we een selectie van de honderden lokale Kom erbij-activiteiten zien. Jouw activiteit hier? Mail m.vandijck@coalitieerbij.nl. Lees verder over de Week tegen Eenzaamheid