Dronten: huishoudelijke hulp gaat eenzaamheid signaleren

Omdat huishoudelijke hulpen toch al bij kwetsbare burgers thuis komen, vraagt de gemeente Dronten hen ook alert te zijn op eenzaamheid. Dat heeft de gemeente met zorgorganisaties Coloriet en Familiehulp afgesproken. Als zij eenzaamheid signaleren, kunnen ze doorverwijzen naar het initiatief Vraagelkaar.

Vraagelkaar krijgt voor haar inzet een extra subsidie van 34.000 euro uit Wmo-gelden. Vraag elkaar koppelt mensen in de buurt aan elkaar. (In dit mooie interview legt oprichter Janet Turkstra uit hoe Vraagelkaar te werk gaat)

Getraind om door te vragen

"Wij komen bij de mensen thuis en als je merkt dat iemand om een praatje verlegen zit, zijn onze mensen erop getraind om door te vragen. Krijgt u bezoek, hoe gaat het met u, signalen van hoe iemand zich verzorgt. En dan moeten mensen het wel willen. We gaan geen gegevens doorgeven als iemand dat niet wil", vertelt Marielle Steeneveld van Coloriet aan Omroep Flevoland.

Bestrijding eenzaamheid uitgangspunt

Deze insteek past in de maatschappelijke agenda die de gemeente vorig jaar heeft vastgesteld, zegt wethouder Peter van Bergen op de websiyte van de omroep, "daarin is bestrijding van eenzaamheid één van de uitgangspunten".

Uit een kleine proef bleek dat eenzame mensen openstaan voor contact met anderen in de wijk. De resultaten waren volgens het gemeentebestuur zo positief, dat het project nu wordt uitgebreid. Doel is om mensen die huishoudelijke hulp ontvangen actief met andere inwoners van Dronten te verbinden. 

Verbinden buurtbewoners

Daar moeten de coaches en vrijwilligers van Vraagelkaar een rol gaan spelen. Streven is dit jaar vijftig 'eenzame cliënten' te verbinden met buurtbewoners; volgend jaar moeten dat er honderd worden.