"Door eenzaamheid komen ouderen in ziekenhuisbed terecht"

Uit onderzoek van ActiZ blijken jaarlijks 322.000 ouderen in een ziekenhuisbed te worden opgenomen zonder medisch specialistische noodzaak. Het gaat om ouderen met bijvoorbeeld welzijnsklachten, zoals eenzaamheid en neerslachtigheid, waarvan de huisarts vindt dat alleen thuis blijven even niet meer verantwoord is. ActiZ pleit voor samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleging, ziekenhuizen en specialisten ouderengeneeskunde om deze ouderen eerder te helpen.

Behalve dat deze ouderen het leed en de belasting van ziekenhuisbezoek bespaard wordt, wordt daarmee de spoedeisende hulpafdeling van ziekenhuizen ontlast en, zo heeft onderzoeksbureau Fluent in opdracht van ActiZ berekend, scheelt dit in de zorgkosten. Met een geschatte investering in de eerstelijnszorg van 700 miljoen euro kan 1,4 miljard euro in de tweedelijnszorg bespaard worden.

Kern van de aanpak is "juiste zorg op het juiste moment": inzetten op preventie, vroegdiagnostiek, extra wijkverpleging en extra bedcapaciteit in de wijken (ELV) om zo te voorkomen dat ouderen naar het ziekenhuis hoeven te gaan.

Tijdig eenzaamheid signaleren

"Uit dit onderzoek blijkt hoe belangrijk het is dat eenzaamheid tijdig gesignaleerd wordt", zegt Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij. "Eenzaamheid heeft echt impact op het leven van deze ouderen en het is goed dat zij steun zoeken. Een integrale samenwerking in de eerstelijnszorg kan aan tijdige signalering en ondersteuning van klachten als eenzaamheid enorm bijdragen."

Jaarlijks bezoeken 800.000 65+'ers de spoedeisende hulp. 543.000 van hen worden vervolgens opgenomen in het ziekenhuis. In slechts 40% van deze opnames blijkt het om noodzakelijk medisch specialistische zorg te gaan. 

Lees ook