“In onze wijk was nog geen Kom erbij-activiteit”

In Gorinchem-Oost pakten afgelopen Week tegen Eenzaamheid de vrijwilligers van het Buurtpreventieteam de uitdaging op een Kom erbij-activiteit te organiseren voor ouderen in de wijk. Want die was er nog niet.

Het idee ontstond vanuit een aantal deelnemers aan het Buurtpreventieteam, vertelt een van de vrijwilligers: “Op buurtpreventievlak was het vrij rustig, en we hadden de handen vrij om meer naar sociale aspecten in de wijk te kijken. Daarbij viel een groep op: de ouderen in de buurt. We weten dat er best veel wonen namelijk. We dachten: laten we voor hen een leuke activiteit organiseren. In Gorinchem worden er in de Week tegen Eenzaamheid meer ‘Kom erbij’s’ georganiseerd, maar niet specifiek in onze wijk Oost.”

Alle kanten op

De eerste stap was een brainstorm. “Met een achttal vrijwilligers zijn we aan het denken geslagen, dat ging soms echt alle kanten op, maar werd al snel concreet: een eettafel voor (eenzame) ouderen. Een plek waar mensen kunnen ontmoeten en verbinden, een plek waar het gezellig is.”

Sponsoren

Voor de vulling van de eettafel benaderden de Buurtpreventieleden lokale ondernemers. Twee supermarkten, de bakker, de slager, de tijdschriftenwinkel en de snackbar zeiden toe mee te doen. De gemeente reageerde eveneens positief en leverde naast informatieve folders ook haar bijdrage om een locatie te huren.

Ansichtkaarten

Om buurtbewoners uit te nodigen, werden de ansichtkaarten uit het Kom erbij Pakket gebruikt. “Hoe mooi en persoonlijk is het als deze mensen een handgeschreven kaart in de bus krijgen? Dus hebben we allemaal de kaarten uit het pakket met de hand beschreven en rondgebracht in de straten waar veel ouderen wonen. Dat resulteerde in 38 aanmeldingen. Van hen kwamen er uiteindelijk 28, een prachtige opkomst, maar je moet er dus rekening mee houden dat mensen toch nog afhaken.”

Hard werken

De dag zelf was hard werken. Een strak programma met koffie, cake, stroopwafels, soep, broodjes, beleg en kroketten. “We hebben mensen ‘nieuwe mensen’ zien opzoeken. We hebben mensen contactgegevens zien uitwisselen. We hebben mensen ontmoetingsplekken zien uitwisselen. We hebben mensen zien lachen. We hebben zelf gelachen. En niet onbelangrijk, we mochten na afloop veel goede reacties in ontvangst nemen. We hebben foto's gemaakt en verwerkt tot een ‘Bedankt’‐kaartje dat we bij de sponsoren hebben langs gebracht.

Lees ook

Kom erbij in de Week tegen Eenzaamheid!

Van 27 september tot en met 6 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Doe je ook mee? In aanloop naar de Week laten we in een serie artikelen zien hoe hoe mensen door het hele land een activiteit organiseren. Zoals de vrijwilligers van het Buurtpreventieteam in Gorinchem.

Meer weten over het organiseren van een activiteit? Lees verder