Vrijwilligerswerk doen tegen eenzaamheid

Een betere wereld begint bij jezelf!

Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Veel mensen maken zich verdienstelijk met bijvoorbeeld de zorg voor de ander, zorg om het milieu, inzet voor hulpbehoevenden of bij een vereniging. En als vrijwilliger tegen eenzaamheid en sociaal isolement.

Ongeveer een kwart van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Leeftijd of diploma’s zijn niet belangrijk. Er is altijd wel werk te vinden. Inzet, enthousiasme, betrokkenheid en plezier in het werk des te meer. Daar draait het om. 

Vrijwilligerswerk is er in een grote variëteit van initiatieven en activiteiten:

  • Structureel, bijvoorbeeld iedere woensdagmiddag coachen van jongeren in achterstandswijken of op stap met een maatje.
  • Incidenteel, zoals eens in het jaar het ontwerp tekenen van de wagen van het bloemencorso in het dorp of meehelpen in een verzorgingshuis.
  • Eenmalig, bijvoorbeeld meewerken aan de aanleg van de tuin van het dorpshuis of als gastheer/ -dame op een Kom erbij Dag.
  • Flexwerk, waarbij de vrijwilliger aan de slag gaat voor de organisatie als zijn inzet wordt gevraagd.

Organisaties

Vrijwilligerswerk is niet overal hetzelfde ingevuld. De organisaties waarvoor vrijwilligers actief zijn, kunnen qua werkwijze onderling verschillen. Zo zijn er:

  • Organisaties die alleen uit vrijwilligers bestaan.
  • Vrijwilligersorganisaties met één of enkele beroepkrachten. Deze hebben vooral een coördinerende of begeleidende functie.
  • Professionele organisaties, die vrijwilligers in huis halen voor vele afgebakende taken of projecten.

Training

Om je vrijwilligerswerk goed te kunnen doen, is een goede voorbereiding belangrijk. Vaak worden er vanuit de organisaties basistrainingen aangeboden. Er zijn speciale trainingen voor vrijwilligers die werken met mensen die te maken hebben met eenzaamheid en sociaal isolement. Dit is een selectie van trainingsaanbod.

Onderzoek: Eenzame voelt zich minder eenzaam door doen van vrijwilligerswerk

Niet alleen ondersteunen vrijwilligers mensen die last hebben van eenzaamheid. Ook is het gaan doen van vrijwilligerswerk een goede optie voor iemand die zich eenzaam voelt of behoefte heeft aan meer sociale contacten. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie vrijwilligers die al eenzaam is, zich minder eenzaam voelt door vrijwilligerswerk (33 procent). Het doen van vrijwilligerswerk levert zelfs een grotere bijdrage aan het verminderen van hun eenzaamheid dan zij verwachtten. Van de mensen die zich eenzaam voelen, doet ruim een op de vijf (22 procent) geen vrijwilligerswerk omdat zij niet gevraagd worden. De eindrapportage over eenzaamheid en vrijwilligerswerk (pdf) geeft meer cijfers en hints over de relatie tussen vrijwilligerswerk en eenzaamheid.

Vrijwilligersorganisaties

Links naar vrijwilligersorganisaties waar je mogelijk een bijdrage kan leveren, vind je bij de bij Coalitie Erbij aangesloten organisaties.