Eenzaamheid en Coalitie Erbij in de media

Selectie van publicaties

 

Zorg en Welzijn: 10 jaar Coalitie Erbij, het werk gaat door

Tien jaar heeft Coalitie Erbij het onderwerp eenzaamheid op de kaart gezet. Met succes. De overheid neemt het voor een groot deel over met het actieprogramma “Eén tegen Eenzaamheid”. Coalitie Erbij stopt, het werk gaat door. ‘Nog steeds moet eenzaamheid uit de taboesfeer worden gehaald’, aldus Arie Ouwerkerk, scheidend directeur. Lees verder (5 november 2018)

 

NPO 2: Wie kent mij nog?

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zond de EO de indringende portretserie 'Wie kent mij nog?' uit. Hierin worden vijf mensen, jong en oud, geportretteerd die zich alleen voelen of die niemand (meer) hebben. Ga naar de website (30 september t/m 4 oktober 2018)

 

Zorg en Welzijn: een gesprek over eenzaamheid

Een gastblog door Coalitie Erbij op Zorgwelzijn.nl: de vele ervaringsverhalen op Eenzaam.nl geven het onderwerp eenzaamheid een gezicht. Lees verder (4 oktober 2018)

 

BN De Stem: geslaagde Roosendaalse lunch 'Om te buurten'

Roosendalers die gezelschap zoeken genoten woensdagmiddag samen van een heerlijke lunch bij het Talentencentrum Zuidwest Nederland op Sportpark Vierhoeven. De lunch was georganiseerd door het Werkatelier en het Talentencentrum. Lees verder (3 oktober 2018)

 

De Volkskrant: een interview met Micky, alleenstaande ouder

Hoe een alleenstaande ouder met een huis vol toch eenzaam kan zijn. Lees verder (2 oktober 2018)

 

3FM: Eenzaam zijn is taboe en dat slaat nergens op

De uitzending 'Tussenuur' ging over eenzaamheid met boeiende interviews. Luister hem hier terug (2 oktober 2018)

 

Omroep Zeeland: Patrick is uit de eenzaamheid

Vier jaar geleden sprak Omroep Zeeland met Patrick, die zich erg eenzaam voelde. Nu is hij eruit - hij heeft er hard voor gewerkt. Nog één keer wil Patrick op camera zijn verhaal doen. "Je moet eruit, en dat kan alleen als je erkent dat je eenzaam bent en zelf in actie komt." Bekijk het interview hier (2 oktober 2018)

 

Eindhovens Dagblad: Eenzaamheid uit taboesfeer door 'Eindhoven in Contact'

Eindhoven in Contact is een nieuw inititatief om de eenzaamheid in Eindhoven in beeld te brengen en een-zaamheid bespreekbaar te maken. Lees verder (2 oktober 2018)

 

NPO5: podcast Het kan je buurman zijn

De kans was klein dat ze naast Zegert en Martine nog iemand anders zou spreken deze dag. Didi is drieëndertig jaar en schaamt zich niet om te zeggen: ik ben eenzaam. Ze wil juist haar verhaal delen om meer openheid te creëren en om het beeld te doorbreken dat alleen ouderen eenzaam zijn. Haar moeilijke verleden maakt het voor haar niet makkelijk om vrienden te maken. Luister het item terug (1 oktober 2018)

 

Dagblad van het Noorden: ‘Die hebben wel wat anders aan hun hoofd dan hun bejaarde buurvrouw’

Omdat het de Week tegen Eenzaamheid is ging DvhN langs bij een eenzame Drent. Annie Gierveld krijgt sinds kort af en toe een ‘maatje’ van Stichting Humanitas op bezoek. Die biedt hulp bij het doorbreken van haar sociale isolement. Lees verder (2 oktober 2018)

 

Kruispunt TV: De maand van Fred Beekers

Het opkomen voor kwetsbare mensen loopt als een rode draad door de loopbaan van de 68-jarige Fred Beekers, oprichter van Resto VanHarte. Nu is hij kwartiermakervoor het actieprogramma Een tegen eenzaamheidBekijk het item (30 september 2018)

 

De Telegraaf: ouderen het voetbalveld op

Bij de voetbalwedstrijd FC Groningen - FC Utrecht lopen zondag niet kinderen met de voetballers het veld op, maar ouderen. Dit om aandacht te vragen voor eenzaamheid. Lees verder (30 september 2018)

 

RTV Utrecht: doe mee aan de activiteiten in Utrecht!

De oproep komt van prof. dr. Anja Machielse in de uitzending van UOnline. Bekijk het item - vanaf 11.54 min. (29 september 2018)

 

Blauw Bloed: Nationaal Eenzaamheid Congres

Met beelden van Koningin Máxima bij het Nationaal Eenzaamheid Congres en interviews met ervaringsdeskundigen. Bekijk het item (29 september 2018)

 

Koffietijd 5 uur live: opening Week tegen Eenzaamheid

Nina vertelt in de studio over haar werk als vrijwilliger bij Humanitas Tandem. Met beelden van het Nationaal Eenzaamheid Congres. Bekijk het item (27 september 2018)

 

RTV Oost: Koningin Máxima opent Week tegen Eenzaamheid in Enschede

Koningin Máxima bezocht de Grolsch Veste in Enschede om de Week tegen de Eenzaamheid te openen. RTV Oost deed verslag. Bekijk het item (27 september 2018)

 

Hart van Nederland: opening Week tegen Eenzaamheid

Hart van Nederland maakte een reportage op het Nationaal Eenzaamheid Congres en filmde de opening door Koningin Máxima, sprak met directeur van Coalitie Erbij Arie Ouwerkerk en interviewde een maatje en deelnemer van Humanitas Tandem. Een leuk item! Bekijk het hier terug (27 september 2018)

 

AD: Eenzame ouderen uit Overvecht genieten van verwendagje in De Bijenkorf

Eerst een lekker ontbijt met een kopje koffie, om vervolgens door de bekwame visagisten van de Bijenkorf te worden opgedirkt. Het is een gezellige donderdagochtend voor de deelnemende ouderen. Stichting Met je Hart brengt in 25 gemeenten door het hele land kwetsbare, moeilijk te bereiken ouderen bij elkaar. Lees verder (27 september 2018)

 

Tubantia: Bjorn en Emy spreken zich uit

Ze hebben lang gezwegen, maar vandaag - bij het begin van de Week van de Eenzaamheid - spreken ze zich uit. Björn Verburg (41) en Emy Gerrits (16) over een van de grote problemen van deze tijd. Lees verder. Daarnaast: de cijfers in beeld Lees verder (27 september 2018)

 

Eenvandaag: Jongeren voelen zich vaker eenzaam dan jongeren

Vier op de tien (43%) jonge mensen voelt zich minstens één keer in de week eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, op de dag dat de Week tegen Eenzaamheid begint. Bekijk het item (27 september 2018)

 

Nederlands Dagblad: Jonge tradities: Week tegen Eenzaamheid

Het is een bekend gegeven dat via ‘de week van’, ‘de maand van’ of ‘de dag van’ aandacht wordt gevraagd voor een maatschappelijk thema. Eenzaamheid is zo’n thema. Lees verder (27 september 2018)

 

NH Nieuws: Kom erbij Festival

Met een accordeonist en een lange tafel vol koffie en zelfgebakken taart proberen vier kunstenaars uit Alkmaar bewoners van de wijk Oud-Overdie rond de tafel te krijgen. Het is één van de initiatieven in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid. Bekijk het item (27 september 2018)

 

NOS: Apps voor buurtcontacten in trek, 'zorgt voor gevoel van erbij horen'

Buurtpreventie is inmiddels een welbekend begrip in de Nederlandse wijken, maar ook 'sociale' buurtapps worden steeds populairder. Hun focus ligt naast veiligheid met name op sociale cohesie en het verbeteren van contact tussen buren. Lees verder (26 september 2018)

 

RTL: Bijna een op de vijf alleenstaande ouders voelt zich eenzaam

Geen partner, weinig sociale contacten en te weinig intimiteit. Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Dat gevoel komt het vaakst voor onder mensen die wel kinderen hebben, maar geen partner (meer). Lees verder (26 september 2018)

 

Vriendin: serie vrouwen die zich inzetten tegen eenzaamheid

Zij krijgen van Vriendin de 'Bewonde-ring', een mooie ring gemaakt door ontwerpers Vedder&Vedder. In de eerste twee edities stonden Nadine die als ervaringsdeskundige nu zelf een dag voor jongeren organiseert, en Lisa van Leuken, die stichting Vriendschapswens heeft opgericht. (14 september 2018)

 

Reformatorisch Dagblad: "Ouderen zien dat veel jonge gezinnen zich achter de voordeur terugtrekken"

"We hebben vaak de handigheid verloren goed om te gaan met onbekenden die hulp nodig hebben”, zegt Prof. dr. Anja Machielse, ook wetenschappelijk adviseur van Coalitie Erbij. Ze ziet de laatste paar jaar een kentering ten goede. "Mensen ontdekken dat het toch wel prettig is om contacten in de buurt te onderhouden." Een artikel over eenzaamheid en privacy. Lees verder (7 juni 2018)

 

De Limburger: Honderden vrienden op social media en toch eenzaam

"Wie in het dagelijks leven geen netwerk heeft, moet van social media wonderen verwachten." Eenzaamheid-deskundigen aan het woord over eenzaamheid en social media. Arie Ouwerkerk (Coalitie Erbij): "Toegeven dat je eenzaam bent, is hetzelfde als laten zien dat je een loser bent. Zo voelt dat. De mens is een sociaal wezen, iedereen heeft vrienden en ontleent daar een deel van zijn positieve identiteit aan. Als jou dat niet lukt, vrienden maken, loop je daar niet mee te koop." Lees verder (12 april 2018)

Voor dagblad De Limburger maakte journalist Serge Sekhuis in april een serie met bijna 30 artikelen rond het thema eenzaamheid. Bekijk hier de indrukwekkende publicatie 'Wat beweegt Limburg'

 

Ref. Dagblad: Eenzaamheid? Daar is wat aan te doen

De kansrijkste initiatieven komen van de grond als bijvoorbeeld huisartsen en welzijnsinstellingen beter samenwerken, zegt Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, zoals bij Welzijn op recept. Lees verder (21 maart 2018) 

 

De Volkskrant: Eenzaamheid onder ouderen moet wel degelijk verminderd worden

Coalitie Erbij-directeur Arie Ouwerkerk reageert op de voetnoot van Arnon Grunberg in de Volkskrant van 21 december. "Het gaat erom die mensen te steunen die willen proberen hun eenzaamheid te verminderen." Lees verder (27 december 2017) 

 

Sprank: Gemeenten storten zich op de eenzame burger

In het blad van DIVOSA, vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, een mooi artikel over eenzaamheid. Met open eettafels, kerstactiviteiten en zelfs een eigen week heeft eenzaamheid over aandacht niet te klagen. Het besef dat eenzaamheid slecht is voor de gezondheid groeit hard en in veel gemeenten broeden beleidsmakers op plannen om eenzaamheid tegen te gaan. Lees verder (Pdf, december 2017)

 

De Telegraaf: Alleen op de wereld?

Bij eenzaamheid denkt men al snel aan ouderen, maar feit is dat eenzaamheid van alle leeftijden is. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich structureel alleen. Het is een verborgen probleem dat de nodige aandacht verdient én gelukkig steeds vaker krijgt. Lees verder (26 november 2017)

 

Haarlems Dagblad: Francisca vertelt over eenzaamheid in Mensenbieb

Francisca van den Berge (23) is uit Zeeland gekomen om met mensen te praten over eenzaamheid onder jongeren. "Er is aandacht voor oud en eenzaam, maar er zijn ook veel jongeren die eenzaam zijn." Lees verder (12 november 2017)

 

Nu.nl: "Sociale media betekenen weinig voor eenzame mens"

Altijd met iedereen in contact zijn, via sociale media en allerlei andere mogelijkheden, en je toch eenzaam voelen. Kan dat? NU.nl sprak naar aanleiding van de week tegen eenzaamheid met experts over deze kwestie. Lees verder (30 september 2017)

 

AT5: Amsterdam deze week één grote eettafel

AT5 bezocht de langste eettafel in de IKEA. Het warenhuis had een ontbijt georganiseerd in het kader van de Week tegen Eenzaamheid voor honderd mensen. Maar, zo merkte de verslaggever op, de hele stad was deze week één grote eettafel. Bekijk hier het item terug (29 september 2017)

 

Metro: Eenzaamheid van een tienermoeder

In de trein-krant vertelt Emma van den Brand hoe ze op 15-jarige leeftijd moeder werd en zich erg alleen voelde. "Ik heb me in de eerste levensjaren van Zoë vaak alleen gevoeld. Ik stopte met school, ging op mezelf wonen. Ik zat in een hele andere fase dan de rest van mijn leeftijdsgenoten." Lees verder (28 september 2017)

 

Omroep Max: Dansend nieuwe contacten opdoen in de supermarkt

Het programma Hallo Nederland ging langs bij de Albert Heijn XL in Diemen, waar Sensoor in samenwerking met de supermarkt en Het Danspaleis een gezellige en muzikale buurtlunch organiseerde. Bekijk hier het item terug - vanaf 4.48 min. (28 september 2017)

 

Max Vandaag: Samen sterk tegen eenzaamheid

Ouderenfonds Match, Klup-app en Caffè Caro. Dit artikel op de website van Omroep Max zet een rijtje goede initiatieven dat wat wil doen tegen eenzaamheid op een rijte. Lees verder (28 september 2017)

 

Mijn Geheim: Stella (51) en Ingrid (44) vertellen

In de Week tegen Eenzaamheid sprak Mijn Geheim met twee vrouwen die weten wat eenzaamheid is. (26 september 2017. Niet online beschikbaar)

 

De Telegraaf: Heleen was eenzaam

Hoewel meer dan 1 miljoen Nederlanders eenzaam zijn, durft vrijwel niemand erover te praten. Ook Heleen Hoppesteyn (46) vond dat lastig. Zij voelde zich vier jaar lang eenzaam in haar huwelijk en in haar nieuwe woonplaats. "Ik schaamde me. Ik ben een hoogopgeleide vrouw, sociaal zeker niet onhandig en houd enorm van contact maken. En toch was ik eenzaam." Lees verder (26 september 2017)

 

HP de Tijd: 40 procent eenzaam, welnee

Hoe geloofwaardig is het eenzaamheidscijfer van bijna 40 procent eenzame Nederlanders? HP de Tijd dook in de achtergrond van eenzaamheidscijfers. Het is een zaak van definitie. (Overigens, Coalitie Erbij hanteert het cijfer dat 10 procent van de Nederlanders zich stterke eenzaam voelt.) Lees verder (26 september 2017)

 

Hart van Nederland: een maatje voor ouderen

Bram van der Linden (65) is vrijwilliger bij stichting Humanitas Rotterdam. Sinds zijn pensionering zet hij zich in om de eenzaamheid bij ouderen te verminderen. “Je wil een zinvolle invulling geven aan je leven en ik hou ervan met mensen om te gaan. Het gaat vaak om die hele kleine dingen, zoals een lamp ophangen of een batterij vervangen, omdat de ouderen het zelf niet meer kunnen doen. Je krijgt dankbaarheid en erkenning; dat voelt ongelooflijk goed." Bekijk het item terug (25 september 2017)

 

De Volkskrant: Bij dit diner voor eenzamen voelt niemand zich alleen

Er is niks geks aan eenzaamheid, weten ze in Lochem. Veel gescheiden mensen, maar ook alleenstaande jongeren hebben er last van: 'Ik had wel wat vrienden, maar ja, daar kon ik geen 2 keer per week terecht. Het voelde ook ongemakkelijk, zo van 'daar heb je haar weer.'' Een mooi artikel op pagina 3! Lees verder (25 september 2017)

 

NPO2: Wie kent mij nog?

Tijdens Week tegen Eenzaamheid portretteert de EO vijf mensen die eenzaam zijn. Dagelijks deelt één van de hoofdpersonen zijn of haar levensverhaal, waardoor de eenzaamheid tastbaar wordt. Een indringende serie elke avond direct na Nieuwsuur. Bekijk hier terug bij Uitzending Gemist van NPO (25 t/m 29 september 2017)

 

Radio 538: Jelte op bezoek bij mevrouw van Hout

Mevrouw van Hout (78) heeft eigenlijk niemand die regelmatig bij haar aan komt. Deze ochtend doet 538-verslaggever Jelte dat. Voor een item, een ontbijtje en een rondje boodschappen doen. En passant wordt mevrouw van Hout aan Facebook geholpen. Luister het item hier terug (25 september 2017)

 

Noord-Holland Nieuws: oud én jong voelt zich alleen

Eenzaam zijn is een verschrikkelijk gevoel: de 58-jarige Ria van Merkhoven uit Alkmaar weet dit helaas maar al te goed. Noord-Holland Nieuws zocht haar op. Bekijk hier het item (25 september 2017)

 

Gelderland Helpt: twee keer over eenzaamheid

Alleen gaat Mirjam niet vaak wandelen in park Sonsbeek. Als ze dat doet, is ze zich akelig bewust van haar eenzaamheid. In deze uitzending vertelt ze over haar ervaringen aan Sonja Booms. Daarnaast in de uitzendingen ook het verhaal van Niki en bezoekjes aan onder meer Lonely Lochem, Vier het Leven en wandelgroep Move. Bekijk hier de afleveringen terug (24 september en 1 oktober 2017)

 

RTL Nieuws: 'Ik lig aan het einde van de dag alleen in bed'

Een leuk gezin, een druk sociaal leven, een goede baan, en toch eenzaam. Het komt vaak voor. De 42-jarige Yoon vertelt haar verhaal aan RTL Nieuws. Lees verder (23 september 2017)

 

RTL Nieuws: Eenzaamheid: hier komt het door en dit doe je ertegen

Naar schatting een miljoen Nederlanders voelen zich in ernstige mate eenzaam. Gedragswetenschapper Gerine Lodder legt uit wie het meeste kans maakt om eenzaam te zijn, maar ook welke trucjes er zijn om het aan te pakken en zelfs welke voordelen eenzaamheid biedt. Lees verder (23 september 2017)

 

Radio 5: Zin in Weekend over eenzaamheid

Zin in Weekend bezocht de twee bijzondere projecten Caffe Caro en Stichting Appeltaartconcerten. De uitzendingen met deze items zijn terug te luisteren hier en hier. (23 en 24 september 2017) 

 

Hart van Nederland: Meer dan miljoen Nederlanders ernstig eenzaam

De Week tegen Eenzaamheid is donderdag begonnen. Tot en met 1 oktober laten tal van maatschappelijke organisaties zien wat zij doen tegen eenzaamheid. Lees verder (21 september 2017)

 

Skipr: Gezamenlijk initiatief tegen eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid is van start gegaan. Onder het motto 'Kom erbij!' laten tal van maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen en vrijwilligers en actieve burgers in het hele land zien wat zij doen tegen eenzaamheid. Lees verder (21 september 2017)

 

Radio 1: vijfdaagse serie op onderzoek uit

Tijdens de uitzending De Ochtenden gingen journalisten Maarten Bleumers en Marcel Dekker op onderzoek uit naar het thema eenzaamheid. Ze spraken uitvoerig met Yvonne, die door een fysieke beperking moeilijk contacten onderhoudt. En ze zoemden in op jongeren, social media, woonvormen en migranten. De uitzendingen zijn terug te luisteren: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. (18 t/m 22 september 2017)

 

Margriet: eenzaamheidsspecial

In Margriet nummer 39 twintig pagina's over eenzaamheid. Onder meer op die pagina's interviews met vier vrouwen die uit eigen ervaring weten wat eenzaamheid is. Ook constateert het blad dat eenzaamheid het grootst is onder vrouwen tot veertig jaar. Lees meer daarover. Hier vind je het verhaal van Janine, MickyMirjam en Femmie uit het blad, die ook online verschenen. (18 september 2017)

 

De Telegraaf: Eenzaamheid. Nog geen dertig en het leven nu al moe

In de Telegraaf gaat het over jongeren en eenzaamheid. Een onderbelicht fenomeen, schrijft de krant, maar tegelijk is het een taboe dat langzaam wordt doorbroken. (Niet online verschenen. 16 september 2017)

 

 

De Volkskrant: De epidemie van eenzaamheid is net zo schadelijk als roken

Een grondig artikel van Margreet Vermeulen in de Volkskrant. "Wie eenzaam is, moet vooral zelf aan de slag door bewust te investeren in relaties die er al zijn met familie of kennissen. Ook activiteiten die het gevoel van eigenwaarde opkrikken zijn relatief succesvol." Lees het hier (2 september 2017)

NPO1: Waarom moeten we eenzaamheid eigenlijk bestrijden?

Dat legt VU-hoogleraar en adviseur van Coalitie Erbij Theo van Tilburg kraakhelder uit in deze uitzending van de Nieuwsshow op radio 1. Luister het fragment terug (8 juli 2017)

 

Zorg+Welzijn: Nieuwe handreiking Lokale aanpak van eenzaamheid

cover-handreiking-lokale-aanpak-van-eenz

Onder andere de website Zorgwelzijn.nl publiceerde over de nieuwe handreiking Lokale aanpak van eenzaamheid. Lees het hier (7 juli 2017)