In gesprek op straat

In de winteractie-periode gingen we met mensen op straat in gesprek over eenzaamheid. We vroegen: "Eenzaamheid, wat doe jij eraan?" Ook konden mensen wat zij doen tegen eenzaamheid ter plaatse opgeven voor de Nationale Eenzaamheid To-do-lijst.

Vijftig straatacties werden gehouden door lokale (samenwerkingsverbanden van) organisaties in 27 plaatsen, waaronder in koploperplaatsen tegen eenzaamheid van Coalitie Erbij. 

De straatacties vinden plaats kriskras door heel Nederland. De acties hebben hun eigen karakter. Allen stellen ze de vraag: “Eenzaamheid, wat doe jij eraan?”

Dit zijn de lokale acties:

 

Achtkarspelen

In het Friese Achtkarspelen gaat KEaRN Welzijn op verschillende locaties met hun mobiele ‘huiskamer’ staan en in gesprek met bewoners:

 • Op woensdag 3 februari van 13.30-16.30 in de bibliotheek te Burgum
 • Op donderdag 4 februari van 09.30-12.00 bij MFC It Maskelyn te Hurdegaryp
 • Op dinsdag 9 februari van 12.00-15.00 bij het pleintje bij de A-Markt te Oentsjerk (Bij slecht weer in Skewiel)
 • Op woensdag 10 februari van 09.00-12.00 bij zwembad Wetterstins te Burgum

KAeRN ziet de winteractie als een mooie start van de uitvoering van het jaarplan 2016: eenzaamheid is hierin namelijk specifiek benoemd. De winteractie wordt uitgevoerd met zwembad Wetterstins, scholen (basis en voortgezet), MFC, verzorg/verpleeghuis, bibliotheek en sporthal.

Alblasserdam

De werkgroep tegen eenzaamheid in Alblasserdam wil met de actie de bewustwording van eenzaamheid vergroten. Op 8 februari staat een bakfiets met warme chocolademelk met slagroom, speculaas en een goed gesprek op een centrale plaats bij en in de lokale markt en bibliotheek.

Amsterdam

Centram Maatschappelijke Dienstverlening staat op het Haarlemmerplein, de Elandsgracht en de Westerdok in Amsterdam. Op 1 februari en 8 februari staan zij met een bouwkeet waarin mensen een kaartje met tips tegen eenzaamheid kunnen ophangen. Naast het campagnemateriaal wordt aan mensen een Valentijnskaart meegegeven.

Arnhem

In Arnhem gaan op drie dagen de ambassadeurs van Zorgbelang Gelderland met omstanders in gesprek over eenzaamheid:

 • Woensdag 10 febr: 13.30 – 16.00 uur Rozet Plein op 3, Korte straat 16 Arnhem www.rozet.nl. Op het ontmoetingsplein op de 3e etage van Rozet. Rozet is het middelpunt voor cultuur, kennis en educatie in Arnhem.  Een ontmoetingsplek waar je volledig jezelf en op een informele manier onder de mensen kunt zijn.
 • Donderdag 11 februari: 11.00 – 14.00 uur Waar Smaaklokaal Arnhem, Brouwersplein (plein bij de V&D en Blokker). In het lunchcafé met winkelend publiek én bezoekers van het lunchcafé. WAAR Smaaklokaal: Biologische en gerecyclede non-foodproducten, fairtrade koffie, broodjes en taart.
 • Vrijdag 12 februari: 13.00 – 15.00 uur Vitale Verbindingen Arnhem www.denieuwehommel.nl www.vitaleverbindingen.nl. Tijdens de Inloop Vitale Vrijdag in wijkcentrum De Nieuwe Hommel. 

Niet alleen zal het gesprek over eenzaamheid gevoerd worden, ook kan er een bordspel gespeeld worden, worden er selfies met to-do tegen eenzaamheid gemaakt, en maak je kans het spel over eenzaamheid te winnen. 

Assen

Op 6 februari gaan Humanitas en Vaart Welzijn in Assen Oost het gesprek aan met het winkelend publiek over eenzaamheid en een ieders rol hierin. De organisaties verkrijgen zo ideeën over hoe mensen die zich eenzaam voelen in de wijk te zijn benaderen en om hun wensen in kaart te brengen. Het wij-gevoel in de wijk kan zo worden versterkt. Bij succes wordt de actie herhaald in andere wijken van Assen, aldus de organisatie.

Breda

Vanuit een bakfiets worden in Breda gesprekken gevoerd en koffie/thee gedronken met omstanders. De ervaring van de Week tegen Eenzaamheid heeft geleerd dat dergelijke acties mooie gesprekken opleveren. Dit alles gebeurt in vier verschillende wijken gedurende de gehele actieperiode. Tientjes, Elisabeth, WIJ, Surplus, Indigo, Wijkavontuur, Leger des Heils en een aantal vrijwilligers voeren de actie uit, omdat de actie goed aansluit bij voorgaande activiteiten in het kader van bewustwording en scholing van wijknetwerken.

Buitenpost

In Buitenpost worden mensen op straat benaderd over ‘Eenzaamheid, wat doe jij eraan?’ op donderdagmiddag 4 februari van 12.00 tot 15.00 uur en op vrijdagochtend 5 februari van 9.30 tot 11.30 uur. Mensen worden uitgenodigd vóór de Canadian Coffeeshouse met koffie en/of thee. Het is tevens een gezellige en gastvrije plek om uitgebreider met mensen over het thema te spreken. De organisaties KEaRN Welzijn, stichting Sociaal Cultureel Werk Buitenpost en andere organisaties doen mee om het thema eenzaamheid bespreekbaar te maken en om een daadwerkelijke bijdrage te leveren aan de vermindering van eenzaamheid. Buiten wordt een kraampje ingericht zodat de actie zichtbaar en herkenbaar is.

Bussum

In Bussum voeren wijkcoaches van het samenwerkingsverband van Versa Welzijn en Vivium zorggroep de winteractie uit. Het is dan tevens de eerste actie die zij in het gezamenlijk verband uitvoeren. Op vier momenten is de werkgroep actief:

 • 27 januari is de aftrap op de Koekoeklaan bij de Albert Heijn
 • 2 februari staan zij bij de Lidl
 • 9 februari bij supermarkt Deen

Op de laatste dag van de actieperiode zullen Valentijnskaarten worden uitgedeeld.

De Bilt

Welzijnsorganisatie MENS De Bilt is op maandag 25 januari gestart met een actie in de kern Maartensdijk. Zij ging de straat op om scholieren te interviewen over eenzaamheid. Gedurende de actieperiode worden lokale media ingezet door via hen een ‘tip van de week’ te verkrijgen. Aan de burgemeester en wethouders zijn de vragen gesteld:

 • Wat betekent eenzaamheid voor u?
 • Heeft u een tip aan iemand die zich eenzaam voelt?
 • Wat kunt u er zelf aan doen (voor uzelf of voor iemand anders)?
 • Wat is in onze gemeente nodig om eenzaamheid tegen te gaan?

Met inwoners wordt tijdens de acties aan de hand van dezelfde vragen over eenzaamheid gepraat. MENS De Bilt is tot en met 14 februari te vinden in de verschillende kernen van gemeente De Bilt. De organisatie wil onder meer het handelingsperspectief aangaande eenzaamheid versterken. Hier vind je een verslag

Den Haag

Den Haag is nog maar net bekomen van de aftrap van de winteractie, of Buurt- en kerkhuis Bethel Den Haag organiseert in het kader van de winteractie gesprekken om eenzaamheid tegen te gaan. Op donderdag 18 februari van 14.00 tot 16.00 uur staan zij in het #TeeCafee voor u klaar.  

Etten-Leur

Ook Present in Vriendschap in Etten-Leur gaat meerdere dagen met de winteractie aan de slag. In drie groepen worden activiteiten georganiseerd. Een groep organiseert een koffie/thee-moment in de Contrefort, een appartementencomplex voor mensen met en zonder een zorgindicatie. Om eenzaam voelende en alleenstaande mensen uit een mogelijk isolement te halen, gaat de tweede groep een gezonde maaltijd serveren in een basisschool. De derde groep gaat op zondag 31 januari en woensdag 3 februari in het winkelcentrum het thema eenzaamheid onder de aandacht brengen. Bekijk de foto's

Leiden

Op woensdag 10 februari van 10.00 tot 12.00 organiseert Sensoor in PC Het Gebouw een bijeenkomst en ‘speed-meet,’ in het kader van de wintercampagne ‘Eenzaamheid, wat doe jij eraan?’. Wethouder van Jeugd, Zorg en Welzijn Roos van Gelderen zal in Leiden de ochtend openen.

Medemblik

Stichting De Wering in Medemblik heeft vier actiemomenten voor koffie en een gesprek met omstanders. Op maandag 25 januari staan zij in Wognum en in Medemblik, op zaterdag 30 januari van 11.00-15.00 in Medemblik bij de Fit en Beweegbeurs en op zaterdag 20 februari wordt de actie afgesloten in Hoogkarspel.

Middelburg

Op dinsdag 9 februari wordt het gesprek over eenzaamheid aangegaan in de Resto VanHarte. 

Nijmegen

In Nijmegen meldden maar liefst vier organisaties zich aan voor de lokale acties. Gedeeltelijk worden er gezamenlijk acties georganiseerd. Stip-Oost en Swon het seniorennetwerk staan op 28 januari met de werkgroep Ontmoeten bij de plaatselijke supermarkt en op 1 februari gaan zij met studenten de wijk in om het thema te bespreken. De werkgroepen Oog voor Elkaar & Vinden en Verbinden en Helpende Handen van het sociaal wijkteam en Tandem Welzijn staan drie vrijdagochtenden op de markt om de aandacht voor eenzaamheid vast te houden. Voor omstanders is er soep en zal er worden gepraat over wat er tegen eenzaamheid te doen is. Hier vind je foto's van de acties!

Peel en Maas

In het Limburgse Peel en Maas gaan Plus Extra, ’t Viuulke, Koffieleut en IVN met mensen die alleen zijn in gesprek over ‘eenzaamheid, wat doe jij eraan?’. Tegelijkertijd staan wandelen en een creatieve activiteit ondernemen op het programma. Doel is nieuwe verbindingen tussen mensen te creëren. Dit doen zij op vrijdag 12 februari van 13.30-17.00 uur.

Rosmalen

Op donderdagmiddag 4 februari van 13.00 tot 16.00 uur staan Divers, Perron 3 en Wijkplein Rosmalen in Perron 3 in Rosmalen met een tafel om zo het gesprek over eenzaamheid aan te gaan met mensen.

Spijkenisse

Eveneens op 6 februari staan de lokale afdeling van Humanitas en PvdA Nissewaard op de markt in Spijkenisse. Aan de hand van de verkregen informatie willen de organisaties een beeld krijgen waar lokaal behoefte aan is en welke acties nog verder ondernomen zullen worden.

Tilburg

ContourdeTwern Reeshof organiseert in Tilburg een ‘hart’elijke ontmoeting’ met een warme soep, koffie, chocomelk en wat lekkers. Er staat een mascotte in knuffelpak klaar om knuffels uit te delen. Mensen die de to-do-lijst en vragenlijst invullen, krijgen een pluchen hart-knuffel als dank. Agogen, stagiairs en vrijwilligers van ContourdeTwern staan op dinsdag 2 februari van 11.00-16.00 in winkelcentrum de Heyhoef. Omroep Tilburg deed verslag, bekijk het filmpje!

Twente: Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Haaksbergen en Almelo

Humanitas Twente organiseert in vijf verschillende werkgebieden een actie:

 • Enschede: winkelcentrum Zuid (dinsdag 26 januari en donderdag 28 januari, tijdstip volgt nog)
 • Almelo: winkelcentrum De Schelforst (dinsdag 27 januari van 13.00 tot 15.00u)
 • Hof van Twente: weekmarkt (vrijdag 29 januari van 11.00 tot 13.00u)
 • Hengelo: winkelcentrum Hasseler Es (zaterdag 6 februari, tijdstip volgt nog)
 • Haaksbergen: weekmarkt (woensdag 3 februari van 10.30 tot 12.30u).

Omstanders ontvangen naast de campagnematerialen een inspiratiedoosje met:  

 • Gelukspoppetje: brengt jou en je omgeving geluk!
 • Paperclip: zo kun je niets vergeten!
 • Gelukskoekje: wijze raad!
 • Pleister: om wonden te helen!
 • Waxinelichtje: je brengt licht in donkere tijden!
 • Gum: om negatieve gedachten mee te verwijderen!

Winterswijk

Straatactie 'Eenzaamheid, wat doe jij eraan?' door de maatjesprojecten van Humanitas met een bakfiets in de winkelstraat.

Woudenberg

Op zaterdag 6 februari staat Coalitie Erbij Woudenberg met statafels en promotiemateriaal in de winkel van de plaatselijke AH. Voor kinderen zijn er mandarijnen, voor mensen die de vragenlijst invullen koffie en wat anders lekkers. Coalitie Erbij Woudenberg vindt het voornamelijk belangrijk dat de aandacht die er nu voor eenzaamheid is, wordt vastgehouden.

Zoetermeer

In Zoetermeer werken Bus 63, Stichting MOOI, sociaal wijkrestaurant Eetcafé Meerzicht, sociaal-cultureel wijkcentrum Castellum, Piëzo en Palet Welzijn samen aan de winteracties. Onder het genot van een kop soep worden op twee data omstanders gevraagd de to-do-lijst en vragenlijst in te vullen:

 • In eetcafé Meerzicht op 8 februari van 11.00-14.00
 • In wijkwinkelcentrum Palenstein op 11 februari van 11.00-14.00