Help een ander

Iedereen kan iets doen aan eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Aandacht

Vooraf is wel deze opmerking op haar plaats: denk niet meteen dat iemand zich eenzaam voelt als hij weinig sociale contacten heeft. Van buitenaf is eenzaamheid niet te zien. Maar dat is geen reden om niet in actie te komen. Vrijwel iedereen vindt aandacht fijn. Zorg wel voor gelijkwaardig contact. Voor echt contact dat je allebei prettig vindt.

Wat kan ik doen?

Concrete tips zijn bijvoorbeeld:

  • Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig hem of haar af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek.
  • Help bij een klein klusje in huis en maak daarbij een praatje.
  • Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
  • Je kunt ook een beroep doen op de ander. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht: wederkerigheid. Mogelijk kan iemand juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  • Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclubje. Of ken je een ander met dezelfde passie als degene die je wilt helpen. Passie verbindt. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je komt voorlezen of met een rolstoelgebonden persoon gaat wandelen. De kracht zit hem in herhaling.

Verwijzen

Mogelijk kun je iemand helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met welzijnswerk, buurtcoach, een vrijwilligersorganisatie of professionele hulp. Uiteindelijk moet iemand zelf de stap zetten, maar een steuntje in de rug kan veel helpen. Ook op de website Eenzaam.nl staan een aantal activiteiten voor mensen die nieuwe sociale contacten willen opdoen of vaker de deur uit willen.

Een luisterend oor

Sommige mensen zouden met iemand willen praten, maar weten niet met wie. Ze zoeken een luisterend oor, willen hun hart luchten of gewoon contact. Ben jij dat luisterend oor? Anders kun je ook doorverwijzen naar een telefonische hulplijn.

Als vrijwilliger

Het is leuk iets voor een ander te doen en geeft voldoening. Dat kan ook buiten je eigen omgeving als vrijwilliger via een maatschappelijke organisatie. Op websites als wehelpen.nl en nlvoorelkaar.nl vind je vaak oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap. 

Kun je eenzaamheid echt oplossen?

Misschien vraag je je dit af, want eenzaamheid is een taai fenomeen. Verminderen van eenzaamheid door aandacht en afleiding is veel waard. Het kan mensen gelukkiger maken. Uiteindelijk moet iemand zelf aan de slag met zijn eenzaamheid. En eenzaamheid voorkomen is natuurlijk het beste.

Andere tips en ideeën?

Andere tips en ideeën die een plekje in deze lijst horen te krijgen? We horen ze graag! Mail info@coalitieerbij.nl

“Wij zijn niet gemaakt om alleen te zijn. (...) Wat de zon is voor planten, is aandacht voor mensen.”


Arts en schrijver Ivan Wolffers