Aan eenzaamheid kun je meestal wat doen

Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt. Terwijl het iedereen kan overkomen. Maar eenzaamheid kan problematisch worden. Dan is het belangrijk er iets aan te doen.

Eenzaamheid is een rotgevoel. Zorgen dat je onder de mensen bent kan soms even helpen. Maar voor wie zich vaak en sterk eenzaam voelt is dat niet genoeg. Eenzaamheid gaat niet vanzelf over. Meestal kun je er wat aan doen. Maar omdat eenzaamheid voor iedereen anders is, is er niet een standaard oplossing.

Zelf aan de slag

Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Al is het alleen maar omdat anderen van buitenaf niet kunnen zien dat je je eenzaam voelt. Zonder eigen inzet en motivatie lukt het niet. Je bent al begonnen, want je leest dit!  

Beter omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan je doel zijn om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan.

Hulp vragen

Anderen kunnen je steunen, maar wie zich eenzaam voelt, vindt het vaak moeilijk om hulp te vragen. Er rust toch nog een taboe op eenzaamheid. Het is goed je te realiseren, dat het andersom vaak ook geldt: mensen die een helpende hand zouden willen toesteken, durven dit vaak niet kenbaar te maken. Eenzaamheid is voor veel mensen een lastig gespreksonderwerp. Toch, zo blijkt uit onderzoek, zijn veel mensen bereid om wat voor een ander te doen die zich eenzaam voelt. Hulp vragen kan zich dus lonen.

Speciale website

De ervaring leert dat je om eenzaamheidsgevoelens te verminderen vaak iets moet veranderen. Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen. In je situatie, je omgeving of bij jezelf. Op de website Eenzaam.nl lees je tips en over activiteiten als uitjes, ontmoetingsplekken en cursussen. Mogelijk helpt een gesprek met een vrijwilliger van Sensoor om gedachten te ordenen. Ook vind je op de website ervaringsverhalen hoe anderen met hun eenzaamheid omgaan en achtergrondinformatie.

Ontdek wat voor jou kan werken! Ga direct naar Eenzaam.nl