‘We verbinden oud en jong op talent’

Het was vorig jaar zomer dat Ruben Verzijl met een pakket in zijn handen bij een bejaarde man aanbelde. Hij reed een dagje mee met zijn moeder, die bij de post werkte. Ze had haar dag niet en hij bedacht dat het voor hen beiden leuk zou zijn als hij hielp. ‘We zijn twee handen op één buik’, zegt Verzijl. Al snel was Verzijl met de man in gesprek. ‘Ik ben een gezellige jongen’, zegt hij opgewekt, om op zachte toon verder te gaan: ‘De man begon een heel verhaal te vertellen. Mijn moeder wenkte vanuit het busje, dus heb ik gezegd dat ik verder moest. Hij keek naar de grond. Ik liep met lood in mijn schoenen naar de auto. Toen we wegreden, zag ik hem achter het raam huilend zwaaien. Ik dacht: wat is dat?’

Deze ervaring was voor Ruben Verzijl (22) de trigger voor zijn stichting De Vriendelijke Transformatie. Geraakt door de ontmoeting besloot Verzijl iets te gaan doen voor eenzame ouderen. ‘Ik mis verbondenheid en warmte in de samenleving.’

Ruben VerzijlJong en Oud

Belangrijkste activiteit van zijn start-up is het maatjesproject ‘Jong en Oud’, waarbij ouderen en jongeren worden gekoppeld op basis van interesse en talent. ‘Talent is inspirerend’, legt Verzijl uit. ‘Als mensen hun talent of een passie kunnen delen, dan verbindt dat, over generaties heen. Het is voor beide kanten leuk. En jongeren zijn er zo voor ouderen die zich alleen voelen.’

Verzijl benadert met zijn initiatief scholen en verzorgingshuizen. In Uden liep dit jaar van februari tot juli de eerste pilot met vijftien ouderen en evenzoveel jongeren. Deelnemers reageren enthousiast, zegt Verzijl – met een aanstekelijk idealisme. ‘Als ik in het verzorgingshuis voor een groep ouderen sta, vraag ik niet: wie is er hier eenzaam en wil meedoen? Ik vraag: wie heeft er hier talent? Waar word je blij van?’

Animo onder jongeren

Na de pilotfase meldden zich in Tilburg 35 scholieren van twee scholen aan. Voor een deel konden zij de uren gebruiken als maatschappelijke stage. Verzijl: ‘Er is dus animo onder jongeren. Ze vinden het leuk en fijn om in contact te treden met ouderen die dezelfde interesses hebben.’

‘Een man zei dat hij een week uitkeek naar het gesprek met de jongere. Dan kon hij praten over zijn passie, politiek in dit geval. Ik weet nog dat de jongere vrij onzeker bij ons binnenkwam. We zagen hem tijdens het project in zijn houding groeien.’

DJ

Het idee om op talent verbinding te zoeken, komt bij Verzijl niet uit het niets. Verzijl kwam net uit een fase waar hij op zoek was naar zijn eigen talent. Na zijn examen op de middelbare school trok hij naar Den Haag om een bekende dj te worden. Van de muziek leven lukte niet en hij pakte allerlei baantjes aan. Verzijl: ‘Het is een moeilijke maar fantastische periode geworden. Ik heb gewerkt in een magazijn, een tractorenfabriek, callcenter, als buitendienstmedewerker en als mascotte bij ADO Den Haag. Je leert de samenleving kennen.’

Die periode volgde op een zware fase thuis. Verzijl komt uit een ‘prachtig en warm gezin’, vertelt hij, maar als zijn ouders scheiden, wordt het een ‘donkere puberteit’. ‘Er waren mooie momenten, maar ik heb me veel eenzaam en ongelukkig gevoeld. Ik heb keihard aan mezelf gewerkt om eruit te komen. Die periode heeft er ook voor gezorgd dat ik nu echt mijn hart kan volgen.’

Missie

En Verzijl zag in hoe belangrijk het is dat mensen zich verbonden voelen. ‘Ik zie een geïndividualiseerde maatschappij, waar het ik belangrijker is dan het wij. Dat probeer ik op scholen over te brengen in de workshops die ik met De Vriendelijke Transformatie geef: dat wij is zó belangrijk. Je kan erg met jezelf en geld, dure auto, carrière bezig zijn, maar de ik is weinig zonder de interactie met de ander.’

Verzijl is een jongen met een missie. ‘Ik doe dit omdat ik het gevoel het dat ik hiermee van waarde kan zijn. De Vriendelijke Transformatie is mijn hart, wie ik ben, hoe ik graag zie dat mensen met elkaar omgaan. Het leven wordt zoveel makkelijker als we verbonden zijn, als we met elkaar in contact staan.’

Hét platform dat verbindt

De Vriendelijke Transformatie werkt nog met weinig middelen. De gemeente Tilburg financiert het lokale project; er is een subsidie van het Oranje Fonds. Verder ondersteunt een pool van vrijwilligers Verzijl. Verzijl: ‘Vanuit jeugdige passie kan veel in beweging worden gebracht. Ik hoop dat we snel kunnen gaan professionaliseren.’ Een stap in de professionalisering is effectonderzoek. Dat gaat er in 2019 komen.

Verzijl heeft vertrouwen in de toekomst. De eerste stap is uitbreiding naar Nijmegen en Oss. Maar de ambities reiken veel verder: ‘In elke gemeente die wil, kunnen we snel beginnen. Laat ze maar contact opnemen.’ En niet alleen dat. Op lange termijn moet De Vriendelijke Transformatie hét platform binnen de samenleving worden dat verbindt. ‘De kern van De Vriendelijke Transformatie is verbondenheid. Dat is meer dan eenzaamheidsbestrijding. We willen ons bezig gaan houden met armoede, integratie, een schonere wereld. We willen een plek zijn waar iedereen op laagdrempelige wijze kan bijdragen aan meer geluk.’