Sociaal Werk Nederland: de buurt in met sociaal werker Wiebe

Sociaal werkers gaan een steeds belangrijkere rol spelen in onze samenleving denkt Sociaal Werk Nederland, de landelijke brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Onze verslaggever Lianne van Kralingen ging op pad met Wiebe, sociaal werker in Zutphen.

Hij is het aanspreekpunt in de wijk. Samen verkenden ze een buurt, om te kijken of een bewoner extra aandacht nodig heeft.

Wiebe en Lianne stoppen voor een huis. “Gorige vitrages, een ruimte boven waar je kaal naar binnen kijkt, een deur die beschadigd is, en de tuin spreekt boekdelen. Dit kan een verhaal zijn van iemand die binnen zit te vereenzamen”, constateert Wiebe. “Er is maar één manier om erachter te komen en dat is aanbellen.”

Zo heeft hij ook plaatsgenomen aan de keukentafel van Nancy. Ze woont sinds kort in Zutphen en had nog geen sociaal netwerk. Wiebe hielp haar aan vrijwilligerswerk in het buurthuis, waar ze nieuwe contacten aan overhield. “Het werkt wel.”

Wat kan een sociaal werker betekenen voor burgers en buurten?Lees meer over Sociaal Werk Nederland en over het werk van de sociaal werker.

Sociaal Werk Nederland

Sociaal Werk Nederland, de voormalige MOgroep, is de brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. De maatschappelijk ondernemers en organisaties dragen bij aan het welzijn en de maatschappelijke participatie van - soms kwetsbare - burgers. Dat doen zij lokaal in de buurten. Sociaal Werk Nederland is kernlid van Coalitie Erbij, hét nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid en sociaal isolement. Samen werken we eraan eenzaamheid en sociaal isolement te voorkomen en te verminderen.