Wat werkt tegen eenzaamheid?

In deze uitgave heeft Movisie kennis verzameld over de werkzame factoren en veelbelovende aanpakken bij het verminderen van eenzaamheid. Daarmee wil Movisie overheden, professionals en burgers ondersteunen bij het verminderen van eenzaamheid.

Een belangrijke stap die bij het verminderen van eenzaamheid vaak wordt overgeslagen is de analyse van de problematiek. In welke mate heeft iemand eenzaamheidsgevoelens en waarom? Wat zijn iemands mogelijkheden? Hoe zit het met de motivatie om er iets van te maken? Welke oplossingen zijn er? Pas als deze stappen zijn doorlopen, begint het zoeken naar een passende interventie.

Effectief zijn vooral interventies waar mensen werken aan het verminderen van negatieve gedachten door bijvoorbeeld sociaal cognitieve training. De auteurs keken ook specifiek naar de aanpak van eenzaamheid bij ouderen. ‘Dan helpen groepsinterventies met een educatief aspect gericht op het onderhouden en verbeteren van het sociale netwerk. Ook blijken onder andere activiteiten gericht op het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde en persoonlijke controle relatief succesvol’, aldus Jan Willem van de Maat, één van de auteurs en onderzoeker bij Movisie. 

Wat werkt tegen eenzaamheid?

Download hier de uitgave Wat werkt tegen eenzaamheid? (pdf) Bij de publicatie komt een infografic. Download de infografic hier (pdf)

  • Auteur: Maat, J. W. van de; Zwet, R. van der
  • Uitgever: Movisie
  • Jaar van uitgave: 2016 

Samenwerken in uw gemeente? Coalitie Erbij ondersteunt het.

Met meerdere partijen samenwerken aan het verminderen en voorkomen van eenzaamheid kan in elke gemeente. Coalitie Erbij ondersteunt u erbij met (gratis) lokale startconferenties. Wordt in uw gemeente niet lokaal samengewerkt tegen eenzaamheid? Of de samenwerking kan versterkt worden? Neem het voortouw en organiseer met steun van Coalitie Erbij een lokale startconferentie!