Levendige ontmoetingsplekken

In de uitgave ‘Levendige ontmoetingsplekken’ zijn acht reportages over aansprekende ontmoetingsplekken kriskras door Nederland voor u gebundeld.

In de Amsterdamse Indische Buurt is Atelier Kunst & Koken er voor bewoners die in een sociaal isolement zijn geraakt. Met mooie initiatieven in en voor de buurt als bijproduct. In Den Bosch wist vrijwilligster Jenny Lobregt met de nodige creativiteit het ingedutte ouderentrefpunt ’t om te vormen tot een ware ‘Huiskamer van de Buurt’. En bij het Utrechtse stadslandbouwproject Food for Good staat, anders dan bij andere buurtmoestuinen, de integratie van kwetsbare burgers en buurtbewoners voorop.

Drie voorbeelden van de plekken die u in deze bundel vindt. Dit zijn plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook mensen met een klein netwerk of mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen, op hun gemak zijn.

Inspireren tot méér ontmoetingsplekken

Met de reportageserie willen initiatiefnemers Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen te werken aan méér levendige ontmoetingsplekken in het land.

De locaties werden geselecteerd uit de enthousiaste reacties en tips die het Kenniscentrum en Coalitie Erbij ontvingen na een oproep voor ‘levendige ontmoetingsplekken’.

Sociale kwaliteit van openbare ruimtes

Auteur is Carin Giesen, als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes en auteur van het boek Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal.  

Giesen bezocht de ontmoetingsplekken van december 2013 tot maart 2015 en publiceerde de reportages op kcwz.nl en Carin Giesens blog op deze website.

Download