Eenzaamheid, wat kan je er zelf aan doen?

Binnenkort start de Week tegen Eenzaamheid weer, een week waar er landelijk veel aandacht is voor het thema eenzaamheid. Dat brengt me elk jaar weer terug in de tijd, dat wij (mijn goede vriendin Mirjam Paap en ik) besloten om onze carrières op te geven om daar iets in te willen betekenen. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf…

Fleur van den Horn, mede-oprichter SAM app

Begin 2015 richtten we Stichting Achtzaam op, waarmee we ons in eerste instantie focusten op de ouderen in Nederland, die eenzaam zijn. Dat is denk ik de meest gemaakte beginnersfout, want al gauw kwamen we er achter dat eenzaamheid alle leeftijden betreft. Sterker nog, in de jaren dat wij met een maatjesproject voor ouderen  in Zuid-Holland actief waren, kregen we steeds vaker verzoeken van mensen jonger dan 65 jaar, die maar wat graag geholpen wilden worden, alleen was er voor hen niets.

Onderzoek onder eenzame mensen van alle leeftijden

Vanaf dat moment zijn wij vanuit een oproep op Facebook een onderzoek gestart onder ruim 120 mannen en vrouwen van alle leeftijden. De gesprekken waren zowel live als via de telefoon en stuk voor stuk hartverwarmend (vanwege de openheid in de gesprekken), maar tegelijkertijd natuurlijk ook hartverscheurend. Ons idee was destijds om een app voor hen te ontwikkelen, waar men zowel vanuit sociale eenzaamheid (het ontbreken van contacten met anderen) als emotionele eenzaamheid (het missen van een hechte, intieme band) aan zichzelf kan werken. Echter bleek vanuit de vragen die we stelden, dat bijna iedereen de stap om op een eenzaamheids-app te gaan, niet zag zitten. Eenzaamheid is helaas nog een groot taboe.

LevenswielOorzaken van eenzaamheid

We hebben toen een stap terug genomen en gekeken wat nou precies de oorzaken waren waarop iemand eenzaam was geworden. Zo kwamen we erachter dat dat ook precies de thema’s (financieel, relatie, familie/vrienden, persoonlijke groei, gezondheid, werk) zijn die coaches & therapeuten in het zogeheten ‘levenswiel’ (zie afbeelding) gebruiken tijdens coaching. Bij de start van een coachingstraject geef je een cijfer aan elk thema zoals jij je op dat moment voelt, zo zie je direct waar je uit balans bent en daar ga je vervolgens mee aan de slag.

Zélf kleine stappen zetten naar verbetering

Uiteindelijk hebben wij met deze kennis de SAM app ontwikkeld. Via onze app is het mogelijk vanuit de thema’s gezondheid, relatie en familie/vrienden aan eenzaamheid te werken. Wij bieden hiervoor tips en oefeningen oftewel ‘challenges’ aan. Je kunt hiermee zelf direct jouw inzichten vergroten en aan je doelen werken. Deze worden aangeboden door coaches & therapeuten door het hele land. Iemand is slechts 1 klik verwijderd van deze professional, mocht er meer of intensievere begeleiding nodig zijn.

Maar ook mensen die nog niet eenzaam zijn, kunnen aan de slag. We zien de app dan ook als een preventief middel. Inmiddels hebben zich ruim 50 professionals met diverse expertises op onze app SAM aangesloten, waaronder ook een aantal coaches gespecialiseerd in eenzaamheid. Onze app is inmiddels bijna 6000x gedownload.

Maatschappelijke missie

Mirjam en ik hebben vooral een maatschappelijke missie en dat is: zoveel mogelijk mensen in balans te krijgen voor meer levensgeluk, om zo de vereenzaming en verharding op deze wereld tegen te gaan.

We hopen daarom dat onze app veel aandacht krijgt, niet alleen onder zorgprofessionals en tijdens de week tegen eenzaamheid, maar dat de app ook die mensen bereikt die te maken hebben met eenzaamheid – zelf of in de omgeving. Met kleine stapjes kun je al verbetering maken in jouw situatie.

Meer weten?

Ga naar de website van SAM app. De SAM app is gratis te downloaden via deze linkjes: App Store en Play Store