“We bereiken een nieuwe doelgroep”

Jacqueline

Verspreid over het land organiseren tien centra voor de kunsten een Kunst en Cultuur Kom erbij Festival tegen eenzaamheid. Langzaamaan krijgen de festivals vorm. We vragen Jacqueline van Ouwerkerk, vakdocent cultuureducatie en projectleider bij Parkvilla, naar het festival in Alphen aan den Rijn.

Wat organiseert Parkvilla?

“Parkvilla zorgt voor een meerdaags programma met optredens, activiteiten, interventies, presentaties en bijeenkomsten, met op vrijdag 5 oktober een grote happening. Onderdelen zijn een ‘Fanfare der herkenning’, een documentaire door jongeren van het speciaal onderwijs in onze wijk, een fotowandeling, een kunstzinnig breiproject in de bibliotheek en het maken van een levensalbum door eenzame ouderen. Met de muziekschool kijken we of zij allemaal muziekprojecten kan doen, waarvan de presentatie dan op de slothappening plaatsheeft. Overal is kunst en cultuur betrokken. Op sociale plekken als de bibliotheek en in supermarkten gaan we wensbomen neerzetten om hulpvragen en -aanbod samen te brengen; deze worden ontworpen door een kunstenaar. Om het festival door te laten werken in het gemeentelijk beleid willen we aan de slothappening een miniconferentie voor beleidsmakers en andere partijen verbinden.”

Waarom wil Parkvilla een festival organiseren rond eenzaamheid?

“Het past goed binnen onze manier van werken. In Alphen aan den Rijn zit Parkvilla gezamenlijk in drie tenders in het sociale domein en werken we samen met zorg en welzijn, sport en cultuur. Daarom werken we sinds een paar jaar al nauw samen met organisaties in het sociaal domein. Dit festival sluit goed aan. De doelgroep ‘eenzamen’ hebben we nog niet echt bereikt. Dit is een kans. We willen nu op het thema eenzaamheid kijken welke projecten goed werken en wat we een vervolg kunnen geven. Want we willen niet eenmalig eenzaamheid onder de aandacht brengen, maar het jaren laten doorwerkt.”

Wat is de kracht van kunst & cultuur op een thema als eenzaamheid?

“We hopen dat mensen bewust worden dat kunst en cultuur heel belangrijk is en zingeving biedt aan ieders bestaan. Mensen zijn van nature creatief. Eenzame mensen, jong en oud, zitten met emoties en verhalen. Kunst en cultuur is een laagdrempelige manier is om je te kunnen uiten. Dat hoeft niet in een clubje, dat kan ook alleen. Zelf schilderen of samen muziek maken. Ieder kan voor zichzelf ontdekken wat voor hem of haar werkt. Daar geloven wij in.”

Heb je ook nieuwe samenwerkingspartners gevonden?

“Onze cultuurcoaches hebben in de wijk een breed netwerk, dat benutten we. Samenwerking is heel belangrijk, dat je elkaar weet te vinden en kunt aanvullen. Het festival heeft ons een aantal nieuwe contacten opgeleverd. Zoals een zorginstelling die aansluit bij het festival. Dat is een plus.”

Kunst & Cultuur Kom erbij Festivals in de Week tegen Eenzaamheid

Lees hier over deze festivals en waar ze plaatshebben. De Week tegen Eenzaamheid is hét moment om je activiteiten tegen eenzaamheid onder de aandacht te brengen en samen te werken met andere organisaties bij jou in de buurt. Meer weten? Neem contact op met Tineke Koopman van Coalitie Erbij, t.koopman@coalitieerbij.nl of bel 030 - 2307199. 

Week tegen Eenzaamheid