“Kans voor samenwerking cultuurparticipatie en sociaal domein”

Hanneke VriesVerspreid over het land organiseren tien centra voor de kunsten een Kunst en Cultuur Kom erbij Festival tegen eenzaamheid. Langzaamaan krijgen de festivals vorm. We vragen Hanneke Vries, theatermaker en projectleider bij Artiance, naar het festival in Alkmaar.

Wat organiseert Artiance?

“Ons project heet ‘Aan Táááááááfel’, met heel veel accenten op de ‘a’, zoals mijn moeder ons vroeger onderaan de trap riep als het eten klaar was. Artiance zet i.s.m. diverse organisaties, tijdens de week bijna elke dag op een aantal plekken een tafel buiten. Daar is een kunstenaar aanwezig die buurtbewoners aan tafel uitnodigt om koffie te drinken, te komen eten en deel te nemen aan diverse creatieve activiteiten. De tafel is de ontmoetingsplek. We bellen aan bij mensen en vragen of ze aanschuiven. Soms sluit de activiteit aan bij wat er ‘s avonds in het buurthuis gebeurt, opdat het iemand kan verleiden daar ook heen te gaan. We hebben ervoor gekozen om op slechts enkele plekken aanwezig te zijn, maar dan wel continu. Ik hoop dat we op die manier echt verbinding kunnen maken met de mensen in die buurt. De tafels zullen in de loop van de week veranderen in een beeldend verslag van alle activiteiten die plaatsvinden. Aan het eind van de week worden alle tafels samengebracht voor het Grote Kom Erbij Diner, waar presentaties plaatsvinden.”

Waarom wil Artiance een festival organiseren rond eenzaamheid?

“Via LKCA zag ik de oproep voor het Kunst en Cultuur Kom Erbij festival. Dit kwam op het juiste moment langs. Vanuit Artiance zijn we al lange tijd bezig met allerlei kunst-activiteiten binnen het sociale domein en willen hier veel meer in gaan betekenen. We ervaren dat een goed netwerk, samenwerking met allerlei partners uit sociaal domein, onontbeerlijk is. Met het Kom erbij Festival zien we veel meer mogelijkheden hiertoe. Hier zullen we in de toekomst verder op kunnen bouwen.”

Wat is de kracht van kunst & cultuur op een thema als eenzaamheid?

“Ik geloof er erg in dat de kunsten je anders naar de wereld en jezelf doen kijken. Je stijgt er een beetje boven uit. Voor de een zal het een troost zijn, zin of houvast bieden, dat zal voor iedereen anders zijn. Het is een individuele ervaring, maar altijd in relatie met anderen. Je laat wat van jezelf zien. Achter elk (kunst)werk zit een verhaal, en ieders verhaal krijgt hierdoor gehoor. Samen iets maken, musiceren, fotograferen spelen schilderen noem maar op; het brengt je in contact met anderen en jezelf.”

Heb je ook nieuwe samenwerkingspartners gevonden?

“Al bij het schrijven van het plan heb ik meerdere organisaties in de wijk benaderd onder andere Wonenplus, het sociaal-cultureel werk, Humanitas, Resto VanHarte. Die reageerden meteen positief. Een medewerker van Humanitas heeft mij bijvoorbeeld geholpen het projectplan goed op eenzaamheid te richten. Toen we wisten dat het doorging, konden nieuwe organisaties aanhaken. Aanstaande vrijdag hebben we een kennismakingsbijeenkomst met alle kunstenaars en betrokken organisaties. De samenwerking verloopt heel positief. Hierdoor is de kans op verduurzaming van projecten groot. We zijn bezig met het vervolg!”

Kunst & Cultuur Kom erbij Festivals in de Week tegen Eenzaamheid

Lees hier over deze festivals en waar ze plaatshebben. De Week tegen Eenzaamheid is hét moment om je activiteiten tegen eenzaamheid onder de aandacht te brengen en samen te werken met andere organisaties bij jou in de buurt. Meer weten? Neem contact op met Tineke Koopman van Coalitie Erbij, t.koopman@coalitieerbij.nl of bel 030 - 2307199. 

Week tegen Eenzaamheid