Daten tegen de eenzaamheid

Na het verbreken van zijn relatie voelde een vriend van mij zich eenzaam. Hij kwam iedere dag thuis in een leeg huis en had niemand om zijn dag mee te bespreken. Er was niemand die hem structureel aandacht gaf of die hem de knuffel gaf die iedereen soms nodig heeft. Via een datingsite heeft hij een nieuwe partner leren kennen, waardoor zijn eenzaamheid afgenomen is.

Datingsites

Daten via internet of social media neemt de afgelopen jaren een vlucht, denk maar aan namen als ‘Tinder’, ‘Pepper’ en zelfs ‘Second love’. Ik kan me een tijd herinneren waarin ‘internetdating’ nog uitzonderlijk was en dit met argusogen bekeken werd. Waren dit soort sites niet bedoeld voor mensen die op een andere (lees: normale) manier niet aan een partner konden komen? Tegenwoordig is deze vorm van dating de normaalste zaak van de wereld.

Sommige sites leggen expliciet de link met eenzaamheid. Op de site ‘Partnerselect’ bijvoorbeeld valt te lezen: “Dus voelt u zich eenzaam en alleen? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden”. Een test die je slagingskans op een geschikte match berekent, wordt aangekondigd met de titel ‘Van eenzaam naar samen test’.

Natuurlijk is het hebben van een liefdesrelatie geen garantie op het uitblijven of oplossen van eenzaamheid. Andere aspecten zoals het hebben van een sociaal netwerk, sociale vaardigheden en zingeving spelen ook een rol. Toch blijkt uit onderzoek dat het hebben van een partner (met wie je een goede relatie hebt) beschermend werkt tegen eenzaamheid1. Zou het zo kunnen zijn dat datingsites de meest effectieve interventies tegen eenzaamheid zijn?

Andere contactsites

Ook andere vormen van relatiebemiddeling, die niet gericht zijn op dating, bestaan op internet. Via seniorenweb is het bijvoorbeeld al jaren mogelijk om met gelijkgestemden af te spreken. Daarnaast zijn er talloze initiatieven die erop gericht zijn gelijkgestemden bij elkaar te brengen. Van deze initiatieven heb ik een minder hoge verwachting. Dit soort initiatieven heeft doorgaans een functioneel karakter, namelijk samen een bepaalde activiteit ondernemen. Daar zit een belangrijk verschil met datingsites. Het doel van het contact is in het ene geval een langdurige relatie opbouwen, in het andere geval afspreken om iets te ondernemen.

Een ander verschil zit hem in de durf die nodig is om je aan te melden. Contact opnemen met onbekenden om samen iets leuks te gaan doen, is behoorlijk hoogdrempelig. Je gaat een onbekende ontmoeten om samen te gaan tennissen bijvoorbeeld. Het is maar de vraag of het tijdens deze afspraak gaat klikken. Dat veronderstelt een behoorlijk vertrouwen in je eigen persoonlijkheid en sociale vaardigheden. Datingsites zijn juist laagdrempelig. Vanuit de veilige omgeving achter je computer leg je contact. Pas wanneer het ‘klikt’ en er al behoorlijk wat contact geweest is, spreek je met elkaar af.

Onderzoek

Omdat de maatschappelijke druk om eenzaamheid te bestrijden steeds groter wordt, stijgt de roep om effectieve interventies. In de zoektocht naar deze interventies adviseer ik om aandacht te besteden aan de relatiebemiddeling, in het bijzonder in de vorm van datingsites. Het bemiddelen tussen personen is de ‘core-business’ van deze sites. De vraag of hun dienst bijdraagt aan de bestrijding van eenzaamheid is onderdeel van hun bestaansrecht. Dit maakt hen een interessante partner in de strijd tegen eenzaamheid.

Eric Schoenmakers, 19 mei 2015

Op basis van wetenschappelijk onderzoek bespreekt dr. Eric Schoenmakers maandelijks een aan eenzaamheid gerelateerd onderwerp. Schoenmakers promoveerde in oktober 2013 op het onderwerp ‘eenzaamheid’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is auteur van het boek Coping with Loneliness. Momenteel is Schoenmakers onder andere werkzaam als docent Toegepaste Gerontologie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.

Lees meer blogs van Eric Schoenmakers

 

Literatuur

  1. De Jong Gierveld J. A review of loneliness: Concept and definitions, determinants and consequences. Reviews in Clinical Gerontology. 1998; 8: 73-80.