Babette van Veen over eenzaamheid

"In de eerste periode na mijn scheiding heb ik me heel eenzaam gevoeld. Juist als je jezelf wel eens eenzaam hebt gevoeld, weet je hoe dat is voor anderen." Babette van Veen is ambassadeur van Coalitie Erbij en zet zich daarmee in tegen eenzaamheid.

Waarom ben je ambassadeur van Coalitie Erbij?

"Ze hebben mij gevraagd naar aanleiding van mijn boek Hartenvrouw waarin ik openhartig schrijf over de lastige maar leerzame periode na mijn scheiding en daarin komt een zekere vorm van eenzaamheid ook ter sprake. In die tijd kreeg ik te maken met veel ups en downs zoals zoveel mensen op enig moment in hun leven."

Je hebt je eenzaam gevoeld in die tijd.

"Tuurlijk heb ik me bij momenten wel eens eenzaam gevoeld, maar dat zijn momentopnames die iedereen wel eens heeft in zijn leven, terwijl het dan voor anderen lijkt alsof je alles voor elkaar hebt. Dus ik ken het gevoel wel, maar mensen die zich langdurig eenzaam voelen, komen er alleen niet uit en hebben even een duwtje in de rug of een helpende hand nodig en daar zet ik me graag voor in."

Hoe ben je hier bovenop gekomen?

"Ik heb veel hardgelopen, ging vaak naar de sauna, keek mooie films en las boeken en nam zoveel mogelijk tijd om leuke dingen te doen met mensen die me dierbaar waren."

Zijn er dingen die je - naast het ambassadeurschap van Coalitie Erbij - doet om mensen die zich eenzaam voelen te helpen?

"Niet per se voor mensen die zich eenzaam voelen. Ik heb er wel een voelspriet voor en als ik iemand een helpende hand kan toesteken, doe ik dat graag."

Wat versta jij onder eenzaamheid?

"Dat je op een zeker moment in je leven het idee kunt hebben dat iedereen het voor elkaar heeft, behalve jij, wat natuurlijk grotendeels een illusie is, want iedereen heeft moeilijke momenten, alleen de meeste mensen zijn bang om de vuile was buiten te hangen. Ik vind het een teken van kracht als je ploetert om er weer bovenop te komen in plaats van doen alsof je neus bloedt. Er is niks mis mee als je je eenzaam voelt en vaak kom je er zoveel beter uit als je er doorheen gaat, in plaats van dat je er in cirkeltjes omheen blijft lopen."